Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2011 18:38 - Пакистан и "Мрежата Хакани": Най-новата оркестрирана заплаха за Америка и Краят на Историята
Автор: brink Категория: Политика   
Прочетен: 1667 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Пол Крейг Робъртс
Paul Craig Roberts


Global Research, September 27, 2011
- 2011-09-26  

Някога преди бяхте ли чували за Хакани? Не мисля. Както и Ал-Кайда, за която никой не беше чувал преди 11 Септември 2001, така и "Мрежата Хакани / Haqqani Network" се пръкна в момент на нужда, за да оправдае следващата война на Америка - Пакистан. 

Твърдението на президента Обама, че е унищожил лидера на Ал-Кайда - Осама бин Ладен, намали заплахата от това така дълго служило плашило. Една терористична организация, която изоставя своя лидер, невъоръжен и неохраняван - лесна мишена за убийство, не изглежда вече страшна. Време е за ново, по-застрашително плашило, чието преследване би продължило "войната срещу тероризма".

Сега "най-лошия" враг на Америка са Хакани. Нещо повече - за разлика от Ал-Кайда, която никога не е била конкретно свързана с някоя държава, "Мрежата Хакани", според адмирал Майк Мълън (Mike Mullen), председател на началник щабовете на САЩ, е същинска ръка на пакистанското разузнаване ISI. Вашингтон твърди, че ISI, е наредило на своята "Мрежа Хакани" да атакува посолството на САЩ в Кабул, Афганистан, на 13 Септември, заедно с военната база на САЩ в провинция Уадак.

Сенатор Линдзи Грахам, член на комисията по въоръжените сили и един от главните републикански подстрекатели към война, декларира, че "всички опции са на масата" и даде на Пентагона своето уверение, че в Конгреса има широка подкрепа и от двете партии за военна атака на САЩ срещу Пакистан.

Имайки предвид това, че Вашингтон вече избива голям брой пакистански цивилни с безпилотни дрони и принудждава пакистанската армия да гони Ал-Кайда из по-голямата част на страната, което причини дислокацията на десетки хиляди пакистанци, явно сенатор Грахам има нещо по-мащабно на ум.

Пакистанското правителство също мисли така. Премиерът на Пакистан - Юсуф Раза Гилани (Yousuf Raza Gilani) отзова своя външен министър от разговори във Вашингтон и нареди спешна среща на правителството, за да се оцени перспективата за американска инвазия.

Междувременно, Вашингтон събира допълнителни причини, които да прибави към заплахата от Хакани и да оправдае една война срещу Пакистан: Пакистан притежава ядрени оръжия и е нестабилен и оръжията може да попаднат в погрешни ръце; САЩ не може да спечели в Афганистан (където отиде уж да търси Бин Ладен - бел. Б.Н.) докато не елиминира убежищата на талибаните в Пакистан; дъра-бъра.

Вашингтон отдавна се опитва да изнуди Пакистан да предприеме военна операция срещу собствения си народ в Северен Вазиристан. Пакистан има сериозни причини да се възпротиви на това искане. Използването от Вашингтон на новата "заплаха Хакани", като оправдание за инвазия, би могло да бъде начина на САЩ да преодолеят съпротивата на Пакистан да атакува своята провинция Вазиристан, или би могло да бъде (както казват някои пакистански политически лидери и както се бои пакистанското правителство) "драма", създадена от Вашингтон, за да оправдае военно нападение на още една мюсулманска страна.

През годините на своя сервитут като американска марионетка, пакистанското правителство само си причини това. Пакистанците позволиха на САЩ да си "купи" правителството, да обучава и оборудва неговата армия и да установи интерфейс между ЦРУ и пакистанското разузнаване. Едно толкова зависимо от Вашингтон правителство трудно взима думата, когато Вашингтон започне да нарушава неговия суверенитет, изпращайки безпилотните дрони и отряди на специалните части да убиват предполагаеми членове на Ал-Кайда, обикновено жени, деца и фермери. Неспособен да подчини след десетилетие малък брой талибански бойци в Афганистан, САЩ хвърли вината за своя военен провал върху Пакистан, точно както обвини за дълго проточилата се война срещу иракския народ предполагаема иранска подкрепа за иракската съпротива на американската окупация.

Някои добре осведомени анализатори, за които никога няма да чуете в средствата за масова (дез)информация смятат, че военно-промишленият комплекс на САЩ и техните неоконсервативни проститутки в момента оркестрират III Световна Война, преди Русия и Китай да имат време да се подготвят. В резултат на комунистическото потисничество, значителна част от населението на Русия се намира в американската орбита. Тази част се доверява повече на Вашингтон, отколкото на Путин. Китайците са прекалено заети да се справят с мъчнотиите на бързото икономическо развитие, за да се приготвят за война и са далеч зад заплахата.

Войната, обаче, е жизнения сок на печалбите за военно-промишления комплекс и войната е избрания метод на неоконсерваторите за постигане на тяхната цел за Американска хегемония.

Пакистан граничи с Китай и с бивши съставни части на Съветския Съюз, в които САЩ в момента има военни бази на границите на Русия. Една война на САЩ срещу Пакистан и окупация е много вероятно да събуди приспаните руснаци и китайци. Имайки предвид, че и двете нации притежават ядрени интер-континентални балистични ракети, резултатът от алчността за печалби на военно-промишления комплекс и жаждата за империя на неоконсерваторите би могъл да бъде изчезване на живота на Земята. (Ще се опитам да разгледам въпроса в друг пост, но се опитайте да се досетите каква е ролята на Противоракетния Щит на САЩ и НАТО, който по план трябва да обгради териториите на Русия и Китай от всички страни - бел. Б.Н.)

Патриотите и супер-патриотите в САЩ, които се поддават на дневния ред на военния комплекс и на развяващите знамена неоконсерватори, допълнително задълбочават резултата "край на времената", толкова горещо желан от възторжените евангелисти, които ще се въздигнат до небесата, докато останалите от нас ще умрем на земята.

Това не е резултата, който се надяваше да постигне президента Рейгън, приключвайки Студената Война.


Paul Craig Roberts is a frequent contributor to Global Research.  Global Research Articles by Paul Craig Roberts



Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: brink
Категория: Политика
Прочетен: 589769
Постинги: 147
Коментари: 414
Гласове: 534
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930