Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2010 13:22 - Безпилотните удари на САЩ сеят материална и психологическа разруха в Пакистан
Автор: brink Категория: История   
Прочетен: 2056 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 15.07.2011 14:40


image 

Wana, Пакистан: Внезапни оглушителни експлозии, разпилени органи в развалините сред облаци от прах, веднага след като безпилотни самолети на САЩ започнат да кръжат като лешояди в небето, е това, което обикновено представляват кошмарите, които често събуждат Naseemullah Wazir в средата на нощта с бързо нарастващия ритъм на хирургични удари на САЩ в Пакистан.

Над 130 предполагаеми бунтовници и цивилни досега са били убити в 19 безпилотни самолетни атаки до неделя вечер с нова вълна от засилени шпионски самолетни удари от 3 септември, според местните медии и официалните доклади.

"Аз не съм уплашен, но съм преследван от несигурност, че всичко може да се случи по всяко време на дома ми и моите близки", коментира Naseemullah, родом от Wana, главен административен град в племенния район Южен Вазиристан.

"Използването на транквиланти е увеличено" разказва местния лекар д-р Faizur Rehman Burki в интервю за Синхуа, като увеличаването на внезапните безпилотни самолетни удари не само паникьоса хората, но и катализира несигурност.

През изминалата седмица над 40 души бяха убити в седем безпилотни самолетни удари до неделя през нощта, всички концентрирани върху под-област Dattakhel - район близо до границата с Афганистан в Северен Вазиристан, тъй като ръководените от САЩ сили на НАТО затягат примката около бунтовническата мрежа на Sirajuddin Haqqani и Хафъз Гюл Бахадур, в която САЩ смята че е концентрирана в момента "Ал Кайда".

1753 души досега са били убити в 167 безпилотни удари, откакто първата безпилотна ракета уби петима души през 2004 г., според официалните доклади. Въпреки това над 1100 души са били убити, повечето цивилни, в повече от 130 самолетни удара на пакистанска територия от август 2008 година.

САЩ е на мнение, че това е най-успешната стратегия във войната срещу тероризма до момента, че със сигурност е помогнала за разбиването на някои цели с висока стойност, но с противоречивата цена на по-голям брой невинни цивилни животи.

"Хората обикновено се оплакват от безсъние и искат да им предписвам хапчета за сън," Д-р Burki добави, че "несигурността за по-нататъшното влошаване на закона и реда и крехкото бъдеще е изписано на лицата им."

"Повече млади хора искат успокоителни хапчета", каза д-р Burki, като отбелязва, че годините на продължаваща агресивност се отразяват на младежите, като сега те се чувстват по-уязвими и стават жертва на различни видове неврози.

"Мирът и спокойствието са несъществуващи," местния бизнесмен Allauddin Wazir каза на агенция Синхуа, добавяйки, че страхът от внезапни безпилотни удари е довел стопанската активност до застой. "Икономическият и финансов гръбнак е счупен и трудно би могъл да се поддържат живот," каза възрастния бизнесмен.

"Независимо дали Осама бин Ладен и молла Омар са били убити при атака на безпилотен самолет или не, едно нещо е сигурно - че всички тези мъченици в подобни атаки са невинни цивилни граждани," Малик Safdar Хаят Dawar, един местен жител на Северен Вазиристан каза на Синхуа. Той смята, че спорните безпилотни самолетни удари са "пряка атака срещу суверенитета на Пакистан, което трябва да се спре, сега."

25:1 е ужасяващото съотношение на убити цивилни към заподозрени бойци, което привлече сериозни критики от цял свят, включително Организацията на обединените нации и известни наблюдатели на човешки права.

Не обръщайки внимание на продължаващите пакистански молби (с логиката за разбиране на своята територия и хора най-добре) за прехвърляне на технологията на безпилотните самолети на пакистанското правителство, САЩ по-скоро засили ударите, които принудиха повечето от жителите в племенните райони да започнат да мигрират от родните си места.

Един безпилотен шпионски самолет с дистанционно управление може да носи до четири прецизни управляеми ракети. Drone полетите обичайно се провеждат по двойки, а понякога дори четири до шест единици участват в мисия "лицензирани да убият". Доклади казват, че летят от две или три американски бази на военновъздушните сили в Афганистан опериращи под контрола на Централното разузнавателно управление (ЦРУ). Въпреки това, има непотвърдена информация предполагаща, че безпилотни летателни апарати дори са използвали някои писти в Пакистан, които са били отдадени под наем на Съединените щати.

Цялото племенно население на Северен Вазиристан ще предпочете да напусне района, поради нарастващия брой "извънсъдебни" безпилотни самолетни екзекуции, каза Dawar, опасявайки се, че "всички големи градове на Пакистан ще се препълнят от вътрешно разселените лица в най-скоро време", ако необузданите безпилотни самолетни удари продължат с все по-нарастващата си честота.

"Ние не можем да се молим в джамиите, да посетим оживени места или места за туризъм, дори малък пикник", оплаква Шах Noor, студент в град Razmak на Северен Вазиристан. "Бъдещето на нашето образование е в застой. Ние дори не можем да спим спокойно, тъй като самолетен удар може да елиминира живота ни по всяко време," каза той пред Синхуа.

Когато всичко това предизвиква протести 
на местното население против действията на САЩ , Вашингтон обвинява Пакистан , че не се справя добре с борбата срещу тероризма и антиамериканското отношение, смятайки ги за равнозначни, а те не са.

image

Местните наблюдатели предвиждат, че предстои нова криза на вътрешно разселване, тъй като Пакистан вече пострада от тежка хуманитарна криза след най-опустошителните наводнения в своята история, при които които са разселени над 20 милиона души това лято.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: brink
Категория: Политика
Прочетен: 586122
Постинги: 147
Коментари: 414
Гласове: 534
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031