Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2011 11:43 - Франция и един лакей искат да върнат Кот д’Ивоар в колониалната ера
Автор: brink Категория: Политика   
Прочетен: 1694 Коментари: 1 Гласове:
1



От блога на  juliannikolov

 Ернан Мена

Както зверовете в джунглата, предаващи на потомството си умението да преследват, догонват и убиват жертвите си, така старите завоеватели и колонизатори, европейци и янки, предадоха на наследилите ги управници способността да нападат народите от Третия свят и да заграбват ресурсите им. Това става в момента в Кот д’Ивоар, където Франция, при поддръжката на проституиращата  ООН и един предател е готова да завладее страната.

Те използват същите методи, каквито прилагат в Либия, както и във всяка страна, която желаят да покорят. Това са войни от четвърто поколение, в които слугинажните медии неуморно бомбардират с клевети и прикриват истината, за да наложат лъжата в общественото съзнание. Сега те демонизират Лоран Гбагбо, президентът и революционният лидер на Кот д’Ивоар, обвинявайки го в отказ да предаде властта на Аласан Уатара, който твърди, че е победил на изборите, които изобилстваха от очевидни манипулации.

Работата е там, че Никола Саркози е обзет от безумна треска, която го кара да се чувства съвременен Наполеон. Той започна гонитба за завоевания, в която се опитва да изпревари САЩ, както вече стори това в Либия. На тази инициатива Вашингтон гледа с ревност и недоверие, защото няма намерение да търпи никакви конкуренти. Нищо чудно прекомерната активност на френския президент, някой ден да  завърши с второ Ватерлоо.

Именно в този контекст Франция е в основата на случващото се в Брега на слоновата кост. Това е един от тези военни конфликти, които наричат „забравени войни”. Този евфемизъм означава, че държавите развързващи конфликтите се ползват с подкрепата на медиите, които представят случващото се в удобна светлина – прикриват извършените масови убийства или прикриват действителните мащаби на престъпленията.  Истината за случващото се или няма да бъде узната от никого, защото пресата мълчи, или пък ще получи гласност твърде късно, кокаго агресорът вече е взел връх над своята жертва

Именно това се случва в Кот д’Ивоар, където силите верни на Гбагбо са обръжени и скоро ще се предадат на френските войски, които с подкрепата на армията от наемници от Уатара, ги държат в обсада след няколко месчна борба, която се отличава с кървави улични боеве и масови убийства. Населението е вкарано в гражданска война, предизвикана от държава, чийто ръководител мечтае да и върне загубения статут на империя.

Най-компетентният разобличител на и обвинител на тези професионални заговорници е професор Жан Зиглер. Швейцарецът е популярен социолог, икономист и писател, който отдавна работи на африканската тематика. Преди няколко дни той публикува статия, в която разкри чудовищния замисъл, осъществен от Франция към Кот д’Ивоар, за да постави начело на държавата вярната си марионетка Уатара.

„Очевидно е, че Лоран Гбагбо заслужава пълната подрепа на антиимпериалистическия лагер. Очевидно е, че изборите бяха манипулирани, особено на втория тур”, пише Зиглер.

Тук е моментът да припомним, че Гбагбо победи Уатара още на първия тур, но въпреки всичк погнози, последният бе обявен за победител на втория тур на изборите.

„Същността в проблема е, че Уатара е директор на Международния валутен фонд по Африка. Той наложи на редица държави мерки, които доведоха до глад и нищета народите им. Уатара е икономист, който е за неолиберални реформи и е близък приятел на Никола Саркози”, добавя Зиглер, който прави подробна характеристика на френското протеже.„Уатара е класически наемник на американците, Франция и Международния валутен фонд. Той е умен и образован”, но както проницателно отбеляза още Боливар, „талант без честност се превръща в бич”. Камшикът, който Саркози даде в ръцете на Уатара са наемниците, които заедно с френските войски и войските на ООН, изтребват народа на Кот д’Ивоар и извършват редица масови убийства.

Съвсем различна фигура е Лоран Гбагбо. Той е политически затворник при режима на Уфуе, над 13 години прекарва в изгнание. Това е историк и интелектуалец, който през 2000 година бе избран за президент и се опита да създаде първата система за социално обезпечаване в африканска държава, която е на Юг от Сахара. Именно в този момент френския президент Жак Ширак се опита да го свали, под влиянието на транснационалните фармацевтични корпорации. „Гбагбо е уникален държавник за реалностите в Западна Африка”, смята Зиглер.

Швейцарецът констатира, че изборът между Утара и Гбатбо е избор между наемникът на служба на западния и глобализиран финансов капитал и държавник с революционно минало, антиимпериалист, патриот и защитник на сувереритета на своята страна.

За съжаление изглежда, че както и в случая с Либия, законът на джунглата е на път да вземе връх. Само солидарността на на народите от Третия свят, заедно със солидарността на останалото честно межнудародно общество може да спре алчността на Никола Саркози, който живее със зловещата мечта да стане император, забравяйки, че и той като Наполеон рискува да стигне до своето Ватерлоо.

08.04.2011

http://www.avn.info.ve/node/52322

Превод с незначителни съкращения: авторът на блога.

П.П.: на 11 април френските военни части и наемниците на Уатара арестуваха Лоран Гбагбо.



Гласувай:
1



1. tomcat - А къде е лайНАТО да осъди геноцида ...
18.04.2011 12:37
А къде е лайНАТО да осъди геноцида там а?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: brink
Категория: Политика
Прочетен: 588793
Постинги: 147
Коментари: 414
Гласове: 534
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930