Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2010 16:46 - Пътят към III световна война - V. Китайската изкупителна жертва: Търговска и Валутна Война
Автор: brink Категория: История   
Прочетен: 3780 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 14.10.2010 16:24


 V. Китайската изкупителна жертва: Търговска и Валутна Война

Милиони американци и мнозинството от световното население ще потърси отмъщение срещу тези, които са отговорни за драстичното спадане на жизнените стандарти. Световния банков картел ще се опита да отклони вината от себе си, върху Китай - най-подходящата за това цел.

В резултат на кризата, световните валути се олюляват и долара, въпреки че в момента е една от най-силните международни хартиени валути, губи силата си с ескалацията на процеса. МВФ работи за заменяне на долара като световна резервна валута и започна да дискутира възможността да се направят техните "Специални Права на Тираж" (Special Drawing Rights - SDR), новата световна резервна валута. Падащият долар очевидно ще постави американското население в тежка, отчайваща ситуация и базирания в САЩ банков картел има нужда от оправдание да отклони враждебната политическа реакция. В лицето на Китай - нацията приготвяща се да заеме мястото на САЩ като превъзхождаща световна сила, картела има идеалната изкупителна жертва.

Базирани в щатите глобални корпорации прехвърлиха бизнеса си в Китай и изнесоха милиони работни места към региона заради извънредно ниските работни заплати. Така американското население е предразположено да обвини Китай, вместо компаниите, които експлоатират ефтиния труд. Щатските политици удобно прехвърлиха вината за безработицата от себе си върху Китай. Същевременно Китай е собственик и на значителна част от американския национален дълг. Адмирал Майк Мулън наскоро обяви, че националния дълг на САЩ е заплаха номер едно за сигурността. Както Мулън твърди: "Данъкоплатците ще трябва да платят до 2012 около 600 милиарда долара само за лихвата по националния дълг." Значителна част от тази лихва ще отиде в Китай.

С опитите на националните правителства да оцелеят чрез протекционизъм в условията на все по-враждебна глобална икономическа среда, неминуемо ще започнат търговски и валутни конфликти, които ще ескалират. Китай е може би в най-силната позиция да спечели подобни конфликти. Китай и Япония наскоро влязоха в свирепа валутна битка.
Тази битка не бива да се подценява, защото става въпрос за втората и третата по сила икономики в света след САЩ. В началото на 2010 Китай изпревари Япония, заемайки второто място. Войнствената реторика между двете нации ескалира. Щатските политици побързаха да се намесят в ситуацията, обявявайки Китай за "валутен манипулатор" и въвеждайки търговски тарифи и такси срещу Китай, в противоречие с официално обявената политика на САЩ против протекционизма и за либерализиране на пазарите. 

Международния икономически репортьор Бари Грей (Barry Grey) обобщи ситуацията в своя статия, озаглавена "Икономическата криза заплашва да отприщи глобални валутни войни" (Economic crisis threatens to unleash global currency wars):
"Избухването на конфликти в обмяната на валута е свързано с натрупващи се знаци, че световната икономическа криза е по-скоро системна, отколкото просто стечение на обстоятелствата и със страхове, че действително въстановяване не се очертава в скоро време. Европейската дългова криза и отслабването на щатския икономически растеж кара правителствата по света да се опитват да подсигурят по-голям дял от експортните пазари. В условията на забавен растеж и пазари в застой, това неизбежно усилва търговските спорове между конкуриращи се капиталистически нации. 
В частност САЩ и ЕС, воден от експортната сила Германия, агресивно преследват политика на поефтиняване на валутата с цел да спечелят търговско преимущество пред своите съперници. От големите икономически сили, Япония пострада най-много в следствие на тази политика, тъй като инвеститори и спекуланти се прехвърлиха от долар- и евро-деноминирани инвестиции към йената, повишавайки валутния и курс.
Това вгорчи отношенията между Япония от една страна и САЩ и ЕС от друга. Япония също така обвини и Китай, че умишлено поддържа валутата си ефтина, като същевременно повишава цената на йената, чрез засилено изкупуване на японски държавни ценни книжа."

Едни от главните пионки на банковия картел в американския сенат - сенаторите Кристофър Дод, Чък Шумър и Ричард Шелби (Christopher Dodd, Chuck Schumer, Richard Shelby) побързаха да обвинят Китай.

"При откриване на излушването на сенатската банкова комисия, председателят й Кристофър Дод обяви Китай за валутен манипулатор и каза, че китайската валутна и търговска политика представлява пречка по пътя на САЩ към въстановяване. Той продължи, обвинявайки Китай в кражба на интелектуална собственост, нарушаване на международните търговски споразумения и дъмпинг. Той също обвини Китай в придобиване на национални ресурси в развиващи се страни и развиване на военната си мощ.
В своята встъпителна реч, видния републиканец в комисията - Ричард Шелби от Алабама каза: "Няма съмнение, че Китай манипулира валутата си за да субсидира своя износ. Единствения въпрос е: Защо администрацията защитава Китай, отказвайки да го обозначи като валутен манипулатор?"
Сенатор Чарлз Шумър - демократ от Ню Йорк, каза: "Валутната манипулация на Китай е като ботуш на гърлото на нашето въстановяване, а настоящата администрация отказва да се опита да накара Китай да махне този ботуш."

В допълнение към всичко това, Китай изпревари САЩ като най-голям енергиен консуматор. Майкъл Клер (Michael Klare), професор във Five Colleges University of Massachusetts пише за новата позиция на Китай:
"С превръщането си във водещ световен енергиен консуматор, Китай ще става все по-доминантен международен играч и така да определя темпото в оформянето на нашето глобално бъдеще. 
Тъй като енергията е свързана с толкова много аспекти от глобалната икономика и заради нарастващи съмнения относно бъдещата наличност на петрола и други жизненоважни горива, решенията, които Китай прави спрямо енергийната си обезпеченост ще имат дълбоки последствия. Като водещ играч на световния енергиен пазар, Китай значително ще определя не само цените които ще плащаме за критичните горива, но и вида на енергийните системи на които ще започнем да разчитаме в бъдеще. И по-важно - Китайските решения относно енергийните предпочитания до голяма степен ще определят дали Китай и Съединените Щати могат да избегнат въвличането си в глобална борба за вносния петрол и дали светът може да избегне катастрофална климатична промяна."

Увеличаването на китайската сила, смесено със западането на западните икономики и необходимостта от външна изкупителна жертва създава условия за глобален сблъсък и неизбежна конфронтация между борещите се суперсили.

Валутните и търговски войни вероятно са прелюдия към военна конфронтация.

Следва: VI: Движения върху Голямата Шахматна Дъска



Гласувай:
4



1. анонимен - Wananaroiv
19.02.2012 13:37
IdiortClito <a href=http://napechke.com>Anrielelin</a> HiptLiada http://napechke.com - Senanamaso Hattyvokoreva http://napechke.com
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: brink
Категория: Политика
Прочетен: 586168
Постинги: 147
Коментари: 414
Гласове: 534
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031