Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2010 17:11 - Пътят към III световна война - III: МВФ бунтът: стъпка 3.5
Автор: brink Категория: История   
Прочетен: 3169 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 14.10.2010 16:25


III: МВФ бунтът: стъпка 3.5

Международният валутен фонд прогнозира "социална експлозия" заради тази криза. Международният валутен фонд и Световната банка имат дълга история на създаване на социални катаклизми. Изтекли върешни документи на Световната банка наричат следващата фаза на кризата "бунт на МВФ."

Журналистът Грег Паласт, се сдоби с класифицирани планови документи
, които хвърлят светлина върху икономическите тайни имперски операции, Програми за Структурно Регулиране, които МВФ, Световната банка и Американското министерство на финансите са използвали в миналото като наръчници за дестабилизиране и завладяване чужди нации. В английскя вестник "Обзървър", Паласт интервюира нобеловия лауреат по икономика Джоузеф Стиглиц, който е бивш главен икономист на Световната банка и старши вицепрезидент на САЩ, в последствие превърнал се в обществен осведомител за злодеянията на елита. Двамата показаха, плана на МВФ в четири стъпки. Въпреки че стратегията бива леко променяна в зависимост от нацията като бива атакувана, тук в САЩ, ние сме на път да влезем във варация на стъпката и три, която в момента се въвежда в цяла Европа. Тази стъпка неизбежно води до загуба на способността за получаване на стоки от първа необходимост от съществено значение за оцеляването на значителна част от населението,. Щом това се случи, неизбежно избухват бунтове или както те го наричат: изпълнява се стъпка 3.5.

Ето как Паласт и Стиглиц обобщават ситуацията:

"На този етап, според Стиглиц, МВФ влече задъхващата се нация към Трета стъпка: пазарни цени – декоративен израз за повишаване на цените на храната, водата и ... горивата.

Това предсказуемо води до стъпка-три и половина: която Стиглиц нарича "бунт на МВФ".

МВФ бунтът е болезнено предсказуем. Когато една нация е "на дъното, МВФ изстисква последната капка кръв от тях. Те усилват огъня докрай, докато най-накрая, целият казан се взривява "...

Това което Стиглиц не знаеше е, че Newsnight получи няколко документа от вътрешни хора от Световната банка. В един от тях - миналогодишната Стратегия за Временно Подпомагане на Еквадор, Банката предлага няколко пъти - със студена точност - че плановете се очаква да предизвикат "социални вълнения".

 

МВФ и Световната банка потготвят условията за "социално напрежение" и след като това се случи те преминават към стъпка четири, която е последната в „шоковия капиталистизъм - те извличат печалба от нещастието, а цивилното население впоследствие бива погребано в нео-феодална система на тежки дългове и бедност.

Какво казва МВФ за настоящото положение в Европа и САЩ? В скорошна статия Телеграф
 четем:

"МВФ се притеснява от социална експлозия, в следствие на световна криза на безработицата.”

Америка и Европа са изправени пред най-лошата криза на безработицата от 1930-те и рискува "експлозия на обществено недоволство", освен ако не действат внимателно, предупреди Международният валутен фонд, ....

Оливие Бланшар, главен икономист на МВФ, заяви, че процентът на работниците, съкратени за дълъг период се увеличава с всяка криза от десетилетия, но данните се покачиха драстично този път. "Дългосрочната безработица е тревожно висока: в САЩ половината от безработните са без работа за повече от шест месеца, нещо, което не сме виждали от Голямата депресия насам", каза той ....

МВФ посочва, че може да има връзка между нарастващото неравенство в западните икономики и свиващото се търсене. Историците казват, че последният път, когато разликата в богатството е достигала такива изкривени крайности беше в 1928-1929 ... "

За да ви покажем колко коварни са в МВФ - наскоро те започнаха пропагандна кампания публично да порицават
 строгите мерки и орязването на бюджети с бюджетен дефицит. Въпреки това, зад кулисите те принуждават правителствата за тяхното изпълнение и държат на обичайните си искания за орязване на жизненоважни социални услуги и публични разходи. След като тези съкращения са факт, бунтовете очевидно следват.

 

Скорошна статия във Вашингтон пост гласи:

"МВФ издаде обширен призив за финансова предпазливост САЩ:
Да се ореже социалното осигуряване. Да се изостави приспадането на лихвите по ипотечни кредити. Да се въведе допълнително данъчно облагане на бензина.
Съединените щати наскоро се отвориха за най-интензивното критично изследване досега от страна на Международния валутен фонд, а в четвъртък е било предложено горчиво хапче, когато агенцията разкритикува някои добре защитава аспекти на американската култура - евтино гориво, субсидирано жилищно настаняване и други."

Икономистът Дийн Бейкър пише
:

"Централните банкери и техните съучастници в МВФ диктуват политики на демократично избрани правителства. Тяхната програма се очертава като една и съща навсякъде, намаляване на пенсионните доходи, намаляване на обществената подкрепа за здравеопазването, отслабване на синдикатите и принуждаване на обикновените работници да приемат намаляване на заплатите. "

В друг доклад Бейкър добавя
:

"Програмата на МВФ призовава за съкращения на държавна подкрепа за здравеопазване, пенсии, както и широк набор от други обществени услуги. Тя също така призовава за либерализация или намаляване на  регулацията на пазара на труда, която регулация предоставя на работниците някаква сигурност на работното място.

Проследяването на историята на Международния Валутен Фонд ни дава основание да се съмняваме не толкова в компетентността на институцията, колкото в мотивация й.... Възможно е да видим подобен шаблон в последния комплект от препоръки на МВФ за справяне с икономическата криза. "

 

В статия озаглавена "Атаката на Истинската Банда на Черните Хеликоптери: МВФ идва за Вашата социална осигуровка" (“The Attack of the Real Black Helicopter Gang: The IMF Is Coming for Your Social Security”), Бейкър продължава:

"Миналата седмица, МВФ заяви пред САЩ, че страната трябва да започне да да сваля бюджетния си дефицит. Той постави орязването на  социалното осигуряване сред първите стъпки, които страната трябва да предприеме, за да се постигне намаляване на дефицита. Това е повече от скандално, най - малкото по две причини ...

МВФ не чуства неудобство да предупреждава за пенсионирани работници получаващи твърде много пенсии, същевременно фонда мълча, когато ставаше въпрос за изкупуване от правителството на нежеланите ценни книжа от "Голдман Сакс" или Citigroup (т.нар.
TARP), които спомогнаха за подхранването на жилищния балон.

Колапсът на този балон не само срина световната икономика, но и унищожи голяма част от спестяванията на хората пред пенсиониране, чиито пенсии иска да намали МВФ. "

Така че МВФ и световния банков картел създадоха условията за социално напрежение и настоява за политика, която ще го провокира, а Пентагонът се готви за военна намеса. Колкото и страшно и невероятно всичко това да звучи, ние се движим по ускорената процедура към този сценарий.

В обобщение

Американската и световната икономика вече са разграбени и разрушени непоправимо. Най-сериозните икономисти ще признаят, че правителството вече е изчерпало своя капитал спасявайки банките и е затънало в безпрецедентното количество от дълг. Спасителните мерки и скорошното връщане към високите печалби бяха само заключителната фаза на разграбването и по-нататъшното консолидиране на богатство в невиждан досега мащаб. Все още има десетки трилиони долари
 дълг скрити извън счетоводните книги и стотици трилиони долари в тъмните басейни на деривативните инструменти. С продължаването на спада, не е останало нищо за съживяване на икономиката, резервите и предпазните програми вече са се разтегнали до краен предел.

В момента имаме политическа и икономическа система, превзета от организирана корупция и кражба, заедно с медийната система, която не дава информация на населението и на практика маргинализира и изолира по-голямата част от населението. В същото време, под повърхността имаме тежко въоръжено население с паравоенно движение, което се е удвоило по размер през последната година, като членската им маса продължава бързо да нараства. Без необходимите обща политическа интелигентност или инфраструктура да се организира ефективно масово мирно движение, ние сме се запътили към спонтанни бунтове и изблици на въоръжено въстание.

С други думи, с продължаването на икономическия спад, това, което сега е пасивнои объркано население в крайна сметка ще се трансформира в експлозия на насилие. Без съгласувано мирно движение за предоставяне на реална алтернатива, без отдушник на тежкото и законно недоволство, който да предостави възможност за спешно предприемане на необходимите политически промени, хората ще прибегнат до насилие като последен отчаян акт на отмъщение и чувство на неудовлетвореност. С напредване на времето, тези забравени и изолирани хора, десетки милиони от тях, бързо остават с все по-малък избор. И те ще реагират както експлоатираните хора по целия свят винаги са го правили.

Един човек, който предизвика революция срещу същия банков картел, който е отговорен за сегашната ни криза описва общата нагласа сред население, което успешно въстана чрез въоръжен бунт:

"Хората са уморени да бъдат потискани, преследвани, експлоатирани до максимум. Те са уморени от мизерната продажба на труда си ден след ден - изправени пред страха от присъединяване към огромна маса на безработните – така, че най-голямата печалба да може да се изцеди от всяко човешко тяло, печалба по-късно пропилявана в оргиите на господарите на капитала ....

Усещането за бунт ще става по-силно всеки ден между населението подложено в различна степен на експлоатация, и те ще се вдигнат на оръжие да получат със сила правата, които разума сам не можа да им спечели."

Каквито и да са предубежденията ви относно човека, който е казал това, думите на Че Гевара вече могат да бъдат ясно разбрани и свързани с по-голямата част от хората в САЩ.

В момента, въпреки интензивната пропаганда, изумителни 80% от населението на САЩ смята, че правителството им е неуспешно. Здравната и финансовата реформи доказаха, че нашите политици са много по-загрижени за недалновидната необходимост да удовлетворят икономическия елит
 и да събират средства за кампанията си, отколкото да разберат последствията от това милиони американци да бъдат принудени да са в ситуация, в която самото им оцеляване е застрашено. В система, в която повечето избрани официални лица са милионери, тази липса на далновидност и разбиране е, в крайна сметка това, което ще доведе до насилие. Дали това е от арогантност и невежество, може би и двете, изглежда, че нашата управляваща класа е със самоубийствени наклонности. Освен ако не осъзнаят бързо нарастващата заплаха от лишените от собственост маси, нашите политици на конци ще бъдат сами в опасност.

 

За да ви покажа колко невероятно далеч са от реалността сегашните ни избрани длъжностни лица, и да ви дам ясна индикация за преобладаващото отношение на Капитолия, една от последните статии на Вашингтон пост обобщи отговора им относно последните новини, че рекорден брой американци сега живеят в бедност:

"Нежеланието на политическите лидери от двете страни директно да се изправят срещу факта, че все повече американци изпадат в бедност отразява една упорита реалност за бедните: Те не са кой знае какви политически поддръжници.”

"Ние говорим с много хора на Капитолийския хълм, който вярват, че бедността е важна и е бич на нашия народ, но също така сме изправени пред цялостна нагласа, че бедните хора не гласуват в голям брой. И те със сигурност няма да направят дарения за кампанията. Това определено ги поставя зад много други хора и интереси, когато решенията се правят тук."

И това обобщава сегашната ни криза така ли? "Бедните хора не гласуват" и те не правят " дарения за кампанията."

И както се пее в песента на Rage Against The Machine, "Нека бунтът бъде римата на нечутите".

Следва: Барабаните на войната




Гласувай:
1



1. анонимен - Г
08.10.2010 17:21
УНИКАЛНО
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: brink
Категория: Политика
Прочетен: 588531
Постинги: 147
Коментари: 414
Гласове: 534
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930