Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2010 18:37 - Една година около света с мотор!
Автор: voinyt Категория: Туризъм   
Прочетен: 5012 Коментари: 3 Гласове:
15

Последна промяна: 23.06.2010 20:49


   Текста е написан от Зинаида Владимирова, на която много благодаря, че ми позволи да го кача в моя блог. 
   Снимките са правени от Коста Атанасов, на когото пък искрено благодаря за възможноста да участвам виртуално в това негово пътешествие. Rock on man, rock on!

 ПЪТЯТ

Два цели континента и половината от друг – 10 държави и толкова красота, колкото има във всяка от тях. Пък то има мнооого! 

38 500 км – по перфектен път, по не дотам асфалтиран път, по нещо, което е трудно да се нарече път. 
С кефещи завои, с обратни завои, със завои, след които те връхлита гледка, дето те оставя без дъх и просто скачаш на спирачките и стоиш, и гледаш, и ти е трудно да продължиш, а след двайсетина завоя идва следващата, и следващата... и по някое време изпращаш СМС „Ебаси, Крим колко е як!”. 
С липса на завои, просто лента асфалт, разделяща степта и небето на лява и дясна половина - и караш, караш още 100 км, продължаваш да караш и започваш да се питаш – дали не си попаднал на lost highway; 
След няколко месеца - вече на калифорнийския Highway 1 - завоите са страхотни, океана кефещ на макс, и до нирваната остават някакви си 10 градуса топло, дето не му е още сезона; 
След седмици - Route 66 – култовият за всеки рокер път, макар и малка част от него.


ПРОСТРАНСТВО И ВРЕМЕ

24 от общо 24-те часови пояса. От тях 4 прелетени над Атлантическия океан и 4 прелетени над Тихия океан. Включително онзи 12-ти, през средата на който преминава International Data Line. Мястото на тази линия за смяна на дати е специално подбрано – за окончателното объркване на художници мотопътешественици ;) (Замотано си е – качваш се вечерта на самолет в Токио, летиш 8 часа, и кацайки в Хаваи разбираш, че е 7 сутринта на същия този ден).
От останалите 16 пояса – в един без мотора, за сега.

365 дни – слънчеви и топли; сияйно свежи, с перести облаци и видимост над обичайната; знойно горещи, с пустинен вятър, който не носи прохлада, а кара въздухът да трепти в измамна мараня; ветровити, с облаци непрогледна пепел или малки пясъчни торнада, след които дишаш пясък, виждаш пясък, ставаш пясък; мрачни, с небе току над пътя; мъгливи, правещи пътя нереален, отнели от погледа всичко оттатък банкета и дълги киломентри нямаш идея къде се намираш; дъждовни, от онези, които превръщат моториста в подгизнал и мръзнещ; проливно дъждовни, в които разбираш безполезността на дъждобраните, кожите, високите мотоботуши и каквото и да правиш си като излязъл от басейн с ледена вода; снежни – за Монголия и Сибир – нормално в късната есен, но в Аризона, през март... обидно някак...


МОТОРЪТ

1 блъскане от камион - нарочно, непредизвикано и безпричинно;
1 сериозно падане – късно през нощта, на внезапно и абсолютно непредизвестено свършване на пътя – с минимални повреди по мотора и пътешественика, с много адреналин, вкаран във вдигане на мотора и връщане на пътя;
изпускания, доста... просто в един момент спираш да ги броиш, основно на „скалника”; 
2-3 падания от място (Drifter-а е тежък мотор, а пътешественическо натоварен – много тежък за сам човек. И тогава „викаш неволята” и разтоварваш, или чакаш преминаващи помощници.

2400 л бензин

4 смени на масло

1 сменена гума - задната, в Япония, ако изобщо може да се нарече така нещото, свалено от джантата...

1 акумулатор, прецакан от любопитен японски митничар

2 самостоятелни приключения – опакован, овързан, окован в сандък от летви, и за капак – в търбуха на презокеански контейнеровоз. Дълго, скучно, адски скъпо.

1 полусамостоятелно приключение – в компанията на „Телма” и още десетки коли, джипове и камиони – в трюма на ферито „Русь”, от Владивосток до Япония. И Коста, някъде отгоре в каюта, но осезаемо там.

GPS –проследяване - само в 91 дни от пътуването, но в най-рисковите до момента дни.

3 сработвания на паник бутона. С много паника, но без грам паникьосване.

Ремонти. Доста. От изпаднали/скъсани болтове на окачването, откачен, а в последствие със скъсана заварка ауспух, изкривена и постоянно чупеща се степенка, течащ скотойлер, скъсано жило на километража, прекъснати тоци, спекли спирачки, през връзване с тел, омотаване с тиксо, подръчни части, споделени от услужливи тираджии, та чак до смачкания ляв куфар и издран Батмобокс, за който нищо не може да се направи.


ЧОВЕЦИТЕ

Стотици срещи, хиляди хора – разнообразни от към пол, национална и расова принадлежност; още по-различни като поведение, морал, социален статус и е прекрасно, че повечето от тях са ХОРА, някои от тях – приятели от преди, другите - нови приятели. 

Срещи с други пътешественици: 
– вело - Алекс Рюмин от Москва, германецът Леон, Льоша и Анна от Хабаровск, Таня и Денис от Германия; 
- мото – казахстанецът Серик, японецът Шигеру, англичанката Тифани, руснаците Сергей и Галя, Коля и Миша от Иркутск, турчинът, живеещ в ЛА - Ердем, англичанинът Нейтън, двама американци, на път за Австралия, канадецът Денис, англичанката Джема; 
- Вячеслав от Златоуст, тръгнал с джип за Памир.
в момента не_пътуващите, но направили своите околосветски или по-малки обиколки - украинецът Ашот, руснакът Синус, Хиро и Мидори от Нагано, Кауаи от Токио, Дъг от Алабама.

Няколко извънземни, в Розуел, но то там по начало е спорен въпросът кой е човек и кой - извънземно.

ПЪТЕПИСИТЕ

2 000 страници текст, 60 часа видеоматериал, 14 000 снимки. И се увеличават!
Някои от тях - на сайта, някои - скоро на сайта :) Има и ще има още - за книгата и за всички готини изненади, които предстоят. Всяко нещо с времето си :)

HOW MUCH?

Едно е сигурно – пътешествията са скъпа работа.

Голяма част от парите са от преди тръгването – изработени в надпревара с крайни срокове от възложители и на ръба с всякакви разумни срокове за работа само по подготовка на пътуването, също и през голяма част от непътуваните дни в тази една година.
Има спонсори, медийни партньори, приятели, помогнали с каквото могат и читатели на сайта, пращали СМС, пари, пожелания за лек път и много късмет.
Нека стане пределно ясно финансирането на това пътуване. Може би най-после ще спрат непочтените подмятания, чуденици, спекулации, претенции... 
Коста работи, за да може да пътува, и това е по-важно от сайта и пътеписите(пише ги, всеки ден). 
Коста работи, за да има свободата да пътува както е избрал, както иска да го прави, както може да го направи, и какво като не всички разбират, дори приятели. 
Коста работи и когато пътува – снима и записва всичко по пътя си. И ако някой си мисли, че това не е работа – много греши.

81 % е самофинансиране, с пари изработени преди и по време на пътуването, след данъчното им облагане.
14 % от спонсори – 3 000 лева + стойността на предметите и услугите, които не подлежат на връщане.
5 % от epay, PayPal, в обявената банкова сметка и от СМС. Тези възможности за абсолютно доброволна подкрепа са премахнати от сайта, преди половин година още.
Тези % дялове съответстват на счетоводната документация във връзка с пътуването.

И ако съм пропуснала нещо, то всеки от вас, прочел пътеписите на сайта, е свободен да ме допълни, коригира и изкаже мнение.

GO, GO, GO, Коста! Пожелавам ти успех и попътен вятър!

image

   On the road

image

   Отново със Скитник - митницата в ЛА

image

   Сан Франциско

image

   Highway 1, СА

image

   Дюните на Юма

image

   Да бе, и това е в Америка :) Route 66? (не точно, по-скоро пътят от едно друго пътуване, на един друг персонаж, почти като в онзи сценарий...)

image

   То си пише :)

image

   Ню Йорк, Ню Йорк! Манхатън.

   Източник: http://www.facebook.com/#!/note.php?note_id=107177692664825&comments

   Официален сайт: http://fireinside.bg/





Тагове:   мотор,   Около,


Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. cerise - Хм...
11.07.2010 20:35
обожавам да се возя на мотор ... :)) В дъжд, в пек ... денем и нощем ... :)) Вълнуващо е ...:)))
цитирай
2. dorichela - Коста е страхотен човек и се радвам, ...
28.07.2010 12:41
Коста е страхотен човек и се радвам, че го познавам!! Изчетох пътеписите му буквално на един дъх, макар и за няколко дни.. но дъхът ми спря :) Човекът, който носи огъня в себе си :) Давай, Костаа! :)
цитирай
3. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
30.07.2010 16:36
Предадох му точно какво си писала Дори.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: voinyt
Категория: Други
Прочетен: 732524
Постинги: 84
Коментари: 584
Гласове: 1936
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031