Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2012 15:44 - Подробности около мисията на наблюдателите от "Арабската Лига" за Сирия и техния "скандален" доклад
Автор: brink Категория: Политика   
Прочетен: 13255 Коментари: 26 Гласове:
3

Последна промяна: 09.02.2012 17:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 След като в Сирия опозиционното движение не успя бързо и безболезнено да свали режима на президента Башар Асад както стана например в Египет, а удари на камък както стана в Либия, положението се затегна, а насилието ескалира. Ежедневно се получават данни за репресии от страна на режима спрямо опозиционни активисти и цивилни граждани, които въпреки, че са непотвърдени, се приемат за "достоверни" от медиите и присъстват неотменно в новинарските емисии. Официалните власти в Сирия от своя страна обвиняват опозиционните активисти за насилието и ги окачествяват като терористи.
Сценарият беше идентичен с либийския и вероятно щеше да се стигне до намеса на НАТО или съюзниците на САЩ от "Арабската Лига",  ако Русия и Китай не се бяха противопоставили твърдо на интервенцията. Русия дори изпрати свои кораби. Междувременно Сирия беше изхвърлена, от Арабската Лига заради предполагаемите репресии срещу "собствения си народ" (същите формулировки се ползваха и в либийските събития). Сирийското правителство реагира остро на решението на Лигата и заяви, че то нарушава устава на организацията и показва, че тя обслужва западните и американските интереси. 
 Докато Съвета за Сигурност на ООН подготвяше проекторезолюция за Сирия (която в първоначалния си вид наподобяваше резолюцията за Либия, която развърза ръцете на НАТО за масирани бомбардировки), Арабската Лига излезе с план за спиране на насилието, включващ изпращането на наблюдатели, които на място да установят истината за случващото се. Самият Асад твърди, че идеята за изпращане на наблюдатели е била негова: "Аз пръв предложих да бъдат изпратени арабски наблюдатели в Сирия", заяви Асад."
След известно протакване, причинено от недоверието на Сирия към плана на Арабската Лига, Сирия се съгласи да допусне наблюдателите на своя територия.
След пристигането на мисията в Сирия започнаха да постъпват и първите данни.

"Ръководителят на мисията - суданският генерал Мохамед Ахмед Мустафа ал Даби, заяви, че наблюдатели са видели въоръжени мъже в град Хомс, но ситуацията е "обнадеждаваща". Ал Даби направи уговорка, че в някои райони на Хомс "ситуацията не бе добра", но добави: "Нямаше нищо, което да предизвиква уплаха, поне докато ние бяхме там."
Последва светкавична реакция от страна на Франция и на сирийския клон на групата "Мюсюлмански Братя" (които са част от сирийската опозиция, както и от либийската), които не бяха доволни от констатациите на мисията. В следващите дни авторитетът на мисията постепенно бе подкопан от публикации по медиите и от разцепление в самата мисия. По-късно дори последваха нападения над членовете на мисията от страна на опозицията. 
След незадоволителните (за Запада) констатации на мисията, Арабската Лига я прекрати. Сирия изрази своето съжаление за прекратяването на мисията.
Така или иначе, мисията изготви доклад за дейността си в Сирия и за това, на което наблюдателите са станали свидетели. Този доклад не беше отразен подобаващо в медийното пространство, даже направо бе пренебрегнат от всички водещи медии. Каква информация се съдържа в този доклад, че така да ядоса Запада, медиите и Арабската Лига?
Предоставям ви превод на избрани откъси от доклада на наблюдателите от Арабската Лига, а в края на публикацията може да намерите линк към целия доклад. Този доклад, който констатира наличието на въоръжени опозиционни групировки, които атакуват цивилното население, сили на реда, както и инфраструктура, транспортни средства и сгради, даде основание на Русия и Китай да наложат вето на резолюцията на Съвета за Сигурност на ООН, която обвинява за насилието  и предвижда натиск единствено срещу правителството, без да отчита факта, че в голяма част от случаите убийствата и разрушенията са дело на опозицията, а правителството употребява сила като отговор на действията на опозицията. Докладът показва реалността в Сирия в коренно различна светлина от тиражираната в медиите.

Следва превод на избрани откъси от доклада на Наблюдателната Мисия, изпратена от Арабската Лига. Удебеляването на шрифта на места е добавено от мен. След превода на откъсите има три линка към pdf файл с целия, оригинален доклад на Мисията. Линковете са към сървъри, понастоящем извън контрола на заинтересовани западни, арабски или израелски лица и организации, но все пак приканвам читателите да запазят копие от pdf файла, в случай, че бъде направен опит за прикриване на информацията и унищожаване на доклада.

"Мисията установи наличието на въоръжено присъствие, което не бе споменато в протокола. Това развитие може да се отдаде на на прекомерна употреба на сила от сирийското правителство в отговор на протести, случили се преди пристигането на мисията и изискващи падането на режима. В някои зони, това въоръжено присъствие реагира, атакувайки сирийските сили за сигурност и граждани, предизвиквайки правителството да отговори с още насилие. В крайна сметка, невинни граждани плащат цената за тези актове с живота и здравето си."

"В Хомс, Идлиб и Хама, Наблюдателната Мисия стана свидетел на актове на насилие, извършени срещу правителствените сили и цивилни, които имаха за резултат няколко убити и ранени. Примери за тези актове са взривяването на цивилен автобус, убило осем човека и ранило други, включително жени и деца, както и взривяването на влак, пренасящ дизелово гориво. При друг инцидент в Хомс, беше взривен полицейски бус, убивайки двама полицаи. Също така бяха взривени горивен тръбопровод и няколко малки моста."

"28. Мисията забеляза, че много групи дават лъжливи сведения за възникването на експлозии или насилие на няколко места. Когато наблюдателите отидоха на тези места, откриха, че тези сведения не отговарят на истината."

"29. Мисията също така забеляза, че според нейните екипи на терена, медиите преувеличават вида на инцидентите и числото на лицата, убити при инциденти в определени градове."

"Някои наблюдатели изоставиха задълженията си и нарушиха положената от тях клетва. Те направиха контакт с официални лица от своите държави и им дадоха преувеличени сведения за събитията. Тези официални лица в последствие и следователно развиха мрачно и необосновано виждане за ситуацията."

"Арабски и чуждестранни слушатели от определени медийни организации поставиха под въпрос правдоподобността на мисията, защото тези организации използват медиите за изкривяване на фактите. Ще бъде трудно да се преодолее този проблем, освен ако не се появи политическа и медийна поддръжка за Мисията и нейния мандат. Нормално е да се проявят някои негативни инциденти докато Мисията извършва своята дейност, тъй като такива инциденти се проявяват в хода на подобни мисии." 

"75. Наскоро имаше инциденти, които биха могли да разширят разцеплението и да увеличат ожесточението между страните в конфликта. Тези инциденти може да имат тежки последици и да доведат до загубата на животи и имущество. Такива инциденти включват взривяването на сгради, влакове и други превозни средства, пренасящи гориво и експлозии насочени срещу полицията, членове на медиите, както и горивни тръбопроводи. Някои от тези атаки бяха извършени от Свободната Сирийска Армия, а някои - от други въоръжени опозиционни групи."

"От момента на нейното създаване, отношенията спрямо Мисията се характеризират с неискреност или, говорейки по-общо - с липса на сериозност. Преди Мисията да започне изпълнението на мандата си и дори преди всички нейни членове да пристигнат, Мисията стана мишена на ожесточена кампания, насочена срещу Лигата на Арабските Държави и срещу Ръководителя на Мисията, кампания, която стана по-интензивна след разполагане на наблюдателите. Мисията все още изпитва липса на политическа и медийна поддръжка, необходима за изпълнение на мандата. Дори ако мандатът бъде удължен, целите поставени в Протокола няма да бъдат постигнати, освен ако не се осигури такава поддръжка и Мисията получи подкрепата, която и е необходима, за да се подсигури успеха на Арабското решение."


Link to document (http://www.columbia.edu/~hauben/Report_of_Arab_League_Observer_Mission.pdf)

Link to document 
(http://globalresearch.ca/Report_of_Arab_League_Observer_Mission.pdf )

Link to document 
(http://www.voltairenet.org/IMG/pdf/Report_of_the_Head_of_the_League_of_Arab_States_Observer_Mission.pdf)



Видео: Опозиционен активист? Борец за демокрация? Агент провокатор?





Гласувай:
5



1. kykowsky - Трябва ли е да е избиват всички несъгласни с политиката на ал'асадците?
09.02.2012 16:06
Много ясно - само кюнлията Башир е прав,
другите са изверги, убийци и терористи!

Колко скръб има по света, Аллах!
цитирай
2. анонимен - Поговорим по рускаму!
09.02.2012 16:09
Абе, куков що си позволяваш да оспорваш истината казана на руски?
цитирай
3. deeppurple - Един въпрос тормози съзнанието ми.
09.02.2012 16:30
Да направим малко сравнения и аналогии.

Ако всички противници с оръжие с ръка на правителството са терористи и убийци -
следва ли да третираме като такива нашите шумкари отпреди септември`44?

Как бихме наричали днешните техни последователи, които се гордеят с делата на идейните си предшественици, особено като се има предвид, че са били изключително широко и единствено финансирани и подкрепяни от вражеска на България страна?

цитирай
4. brink - deeppurple
09.02.2012 16:34
Аналогията, която правиш е добра и показва общия генезис на тези движения. Прочети и коментирай, моля този мой пост:
http://brink.blog.bg/politika/2012/02/03/otnosno-shirokoizpolzvanata-obida-quot-komunisti-quot.895208
цитирай
5. tomcat2 - западни агенти провокатори вър...
09.02.2012 16:35
западни агенти провокатори вършеят из Сирия!

http://www.youtube.com/watch?v=nveyyyBeIFc&feature=g-all-lik&context=G2a91a6aFAAAAAAAADAA
цитирай
6. анонимен - Подкрепям демокрацията
09.02.2012 16:40
Нека се действа по демократичен път. Вече стана честа практика екзекуцията на политически личности. И докато срещу Чаушеску имаше "някакъв съд", то срещу Кадафи просто имаше медийно обвинение без право на защита. Да направим разлика между вътрешни работи и медийна дамга срещу съюзник на Ахмадинеджат.
Не мога да разбера от къде се стига до крайни възгледи например, че "само кюнлията Башир е прав". Сигурно от разделени на две мнения: наши срещу ваши. Свободата на словото и демокрацията обаче изискват приемане на другите, а здравия разум- потвърждения от живота, а не само от осветените от прожектора на медиите петна. Светът извън тях е много, много по- голям.
цитирай
7. brink - tomcat2
09.02.2012 16:54
Много добро видео - право в целта! Чудя се как ще коментират поддръжниците на "демократична", "хуманитарна" и т.н. интервенция този "борец за свобода" - очевидно агент-провокатор, при това професионалист. Поствам го!
цитирай
8. deeppurple - Омръзнало ми е да ми обясняват, че за всичко са виновни евреите. Това е не само смешно, но и обидно за здравия разум.
09.02.2012 19:58
brink написа:
Аналогията, която правиш е добра и показва общия генезис на тези движения. Прочети и коментирай, моля този мой пост:
http://brink.blog.bg/politika/2012/02/03/otnosno-shirokoizpolzvanata-obida-quot-komunisti-quot.895208


Но държа да отбележа - бягаш от отговора.
У нас евреите ли ни наложиха комунизма или финансираха шумкарите?

още един платен агитатор в полза на русия
цитирай
9. brink - deeppurple
10.02.2012 11:42
Не евреите като цяло, а една определена, висша прослойка от тях. Самите евреи често сами плащат цената, има предостатъчно доказателства за това. Не знам кое точно ти е смешно в цялата ситуация. И да - точно тези висши еврейски кръгове финансираха шумкарите и наложиха комунизма у нас, а след "идването на демокрацията" техните потомци продължават да се разпореждат в България. Щом ти е интересно, поразрови се и почети малко по въпроса - сега има много налична информация. Може да съм агитатор, но не съм платен или в полза на която и да е държава, а в полза на нормалните хора...
цитирай
10. анонимен - Смотреть онлайн сериалы, новинки 2012. Фильмы, сериалы и мультсериалы бесплатно!
12.03.2012 04:05
<img>http://tvforme.ru/uploads/posts/2012-03/thumbs/1331303927_video_496046.jpg</img> <img>http://tvforme.ru/uploads/posts/2012-02/thumbs/1328511646_d02d1f6f0ee9.jpg</img>

Добро пожаловать в наш онлайн кинотеатр, который содержит большую коллекцию сериалов. На нашем сайте Вы можете смотреть сериалы онлайн бесплатно, смотреть мультсериалы онлайн, смотреть лучшие сериалы онлайн без регистрации, все новинки киносериалов 2012 года. Сериалы онлайн, возможность перестать скачивать большие сериалы, состоящие из нескольких сезонов, в хорошем качестве, которые весят очень много, и начать смотреть сериалы онлайн у себя на компьютере. Вам больше не нужно ждать загрузки сериала, на TVFORME.Ru Вы можете смотреть сериалы онлайн без ожидания. На нашем сайте найдутся все сезоны популярных сериалов. У нас вы найдёте все мультсериалы онлайн, с лучшими жанрами: комедии, фантастика, триллеры, ужасы и экшен / Action. С самыми популярными, известными звёздами, такими как Тим Рот, Хью Лори, Майкл Холл, Оливия Уайлд, Пол Уэсли, Иен Сомерхолдер, Нина Добрев, Мэттью Фокс, Эванджелин Лилли, Джош Холлоуэй, Майкл Эмерсон, Элизабет Митчелл и другие. Реклама в нашем кинотеатре будет сведена на минимум, поэтому просмотр онлайн сериалов будет максимально удобным и не что вам не будет мешать. Всё это на одном сайте TVFORME.RU – смотрите сериалы онлайн, бесплатные мультсериалы и сериалы онлайн.

<a href=http://tvforme.ru/381-lyuter-3-sezon.html>смотреть лютер 3 сезон</a>

<a href=http://tvforme.ru/serials/eng/61-proslushka-1-sezon.html>прослушка 1 сезон</a>

<a href=http://tvforme.ru/>онлайн сериалы новинки</a>

<a href=http://tvforme.ru/77-dekster-2-sezon.html>джек и декстер</a>
цитирай
11. анонимен - payday loans online 989 4160
17.10.2012 23:30
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#9518>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#6516>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#9870 payday loans online
цитирай
12. анонимен - buy generic viagra 945 15294
18.10.2012 01:46
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#13471>buy generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#4267>buy viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#19322 buy viagra online
цитирай
13. анонимен - buy generic levitra 14856
20.10.2012 07:30
<a href=http://orderlevitrahere.com/#ygcyz>buy cheap levitra</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#zcpbk >levitra online</a> , http://orderlevitrahere.com/#uitdv order levitra
цитирай
14. анонимен - order kamagra online 3808
20.10.2012 15:11
<a href=http://orderkamagranow.com/#esnou>kamagra online</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#cmjak >buy cheap kamagra</a> , http://orderkamagranow.com/#hfage 100mg kamagra
цитирай
15. анонимен - purchase levitra
20.10.2012 17:04
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#7487 - cheap levitra online, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#6675>buy levitra online</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#4173 online
цитирай
16. анонимен - buy cheap cialis 18380
21.10.2012 06:14
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#qzcts>buy cheap cialis</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#ptdov >cheap generic cialis</a> , http://ordercheapcialishere.com/#tshpr generic cialis
цитирай
17. анонимен - viagra 50 mg 14522
21.10.2012 09:00
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#ftzvq>viagra 150 mg</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#caaem >generic viagra</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#yqyzx cheap generic viagra
цитирай
18. анонимен - cialis online 512 13009
23.10.2012 14:48
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#19442>cialis online</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#5044>generic cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#5203 buy cialis online
цитирай
19. анонимен - payday loans 770 16866
23.10.2012 15:50
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#5220>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#8878>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#17744 payday loans
цитирай
20. анонимен - viagra online 3812
24.10.2012 07:21
<a href=http://viagrastorehere.com/#gdwgc>buy viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#swkzy >generic viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#ianrt viagra online
цитирай
21. анонимен - buy cialis 6247
24.10.2012 14:59
<a href=http://cialisstorehere.com/#oozvz>generic cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#itsqw >buy cialis</a> , http://cialisstorehere.com/#shhmc cialis online
цитирай
22. анонимен - buy kamagra online 15411
25.10.2012 02:06
<a href=http://kamagrastorehere.com/#legjz>kamagra online</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#tyrmp >buy kamagra online</a> , http://kamagrastorehere.com/#fkkbb kamagra online
цитирай
23. анонимен - buy levitra online 16853
25.10.2012 04:38
<a href=http://levitrastorehere.com/#uxtqr>generic levitra</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#chnzr >levitra online</a> , http://levitrastorehere.com/#wcxsw buy levitra
цитирай
24. анонимен - buy cialis online 678 6017
29.10.2012 03:40
<a href=http://buycialisonlinepharma.com/#3944>generic cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinepharma.com/#9928>buy cialis online</a> , http://buycialisonlinepharma.com/#15069 generic cialis
цитирай
25. анонимен - generic viagra 5033
03.11.2012 06:22
<a href=http://ordercheapgenericviagrahere.com/#yeavb>generic viagra</a> - <a href=http://ordercheapgenericviagrahere.com/#jlvaj >buy viagra</a> , http://ordercheapgenericviagrahere.com/#fxfgw buy viagra
цитирай
26. анонимен - payday loans online 588 17064
06.11.2012 00:24
<a href=http://paydayloansonlineusa1h.com/#16032>payday loans online</a> - <a href=http://paydayloansonlineusa1h.com/#6286>payday loans online</a> , http://paydayloansonlineusa1h.com/#369 payday loans online
цитирай
27. анонимен - cheap levitra online 13454
06.11.2012 03:20
<a href=http://ordergenericlevitrahere.com/#sxcdo>cheap levitra online</a> - <a href=http://ordergenericlevitrahere.com/#caeaq >levitra online</a> , http://ordergenericlevitrahere.com/#ombux levitra 20 mg
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: brink
Категория: Политика
Прочетен: 586180
Постинги: 147
Коментари: 414
Гласове: 534
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031