Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2012 18:52 - В Сирия има не един, а няколко източника на насилие
Автор: brink Категория: Политика   
Прочетен: 3838 Коментари: 4 Гласове:
4



  Някои оценки за резултатите от гласуването на резолюцията за Сирия в Съвета за сигурност на ООН звучат неприлично и истерично. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, предаде ИТАР-ТАСС.

"Някои гласове на Запад с оценки за резултатите от гласуването на резолюцията за Сирия в Съвета за сигурност на ООН звучат, бих казал, неприлично, някъде на ръба на истерията", изтъкна Лавров. Той припомни поговорката "Който се сърди, рядко е прав", посочва агенцията.

Целта на "подобни общо взето истерични изявления е главно да се забули същината на онова, което е станало и става сега". Същината е, че днес в Сирия "има не един, а няколко източника на насилие", поясни Лавров.

"Затова подкрепихме най-активно ноемврийската инициатива на Арабската лига, че е необходимо да бъде спряно насилието, откъдето и да идва то", изтъкна руският министър. Тази тези наистина бе отразена в резолюцията, подложена на гласуване, но документът трябва да съдържа не само лозунги, а и конкретни мерки за осъществяване на съответните положения, отбеляза Лавров.

"Такива мерки бяха описани доста подробно, но само за едната страна, само за правителствената страна - добави той. - Ние внесохме няколко поправки, за да отстраним дисбаланса и да опишем конкретните стъпки спрямо въоръжените екстремисти в Сирия, които очакваме от опозицията и държавите в световната общност."

Според Лавров Русия предлага в резолюцията да бъде включен призив към сирийската опозиция да се разграничи от въоръжените екстремисти в страната. Освен това държавите, които имат влияние върху подобни групировки, трябва да бъдат приканени да го упражнят, за да бъде спряно насилието.

Русия предлага също искането към властите на Сирия да изтеглят армейските части от градовете в страната да се допълни с искане към въоръжените групировки също да напуснат градовете, информира Лавров.

Русия неведнъж е убеждавала Дамаск да ускори реформите и продължава да го прави. Някои външни играчи обаче "имат други цели" и "се опитват да използват това движение за смяна на режима", "укрепват въоръжените групировки", което "само увеличава броя на жертвите", отбеляза руският външен министър.

Москва е изненадана от отказа на Съвета за сигурност да приеме напълно логични поправки към резолюцията, "отразили по време на предишните кръгове от консултации неща, важни за Русия и Китай", посочи Лавров. Тези поправки предвиждаха да бъдат изключени всякакви текстове за санкции и да се спомене, че резолюцията не упълномощава когото и да било да употреби сила, поясни той.

"Естествено е печално, че съавторите й решиха прибързано да подложат резолюцията на гласуване, макар че се обърнахме към тях с молба да отпуснат още няколко дни, включително за да може да обсъдим ситуацията, след като Михаил Фрадков и моя скромна милост посетят Дамаск на 7 февруари", каза Лавров, цитиран от РИА Новости.

По поръчение на президента Дмитрий Медведев Сергей Лавров и директорът на Службата за външно разузнаване Михаил Фрадков ще посетят на 7 февруари Дамаск за среща с президента Башар Асад, припомня агенцията съобщение на руското външно министерство.

"Излезе, че за съавторите (. . .) е по-важно да стоварят върху някого вината за ставащото, да отвлекат вниманието от дейността на въоръжените групи, които получават оръжие и други видове съдействие от чужбина. Това е било по-важно за тях от постигането на консенсус в Съвета за сигурност", заяви руският външен министър.

Москва и Пекин се опасяват в Сирия да не се повтори "либийският" сценарий. С подкрепа от войски на НАТО, санкционирана от ООН, и с разрешението на Съвета за сигурност опозицията в северноафриканската страна успя да свали режима на Муамар Кадафи, но усилията да бъде възстановена стабилността останаха без успех, пише РИА Новости, цитирана от БТА. 

Източник



Гласувай:
4



1. анонимен - Въпросче
07.02.2012 16:46
Богдане, ти официален или неофициален говорител на руското МнВР ли се явяваш?
цитирай
2. brink - Отговорче
07.02.2012 16:59
Няма данни за официални или неофициални връзки на Богдан с каквито и да било официални или неофициални, правителствени или неправителствени лица и организации.
цитирай
3. анонимен - Интересно...
07.02.2012 17:35
Тогава защо онова твоето горе изглежда сякаш е копи-пейстнато от пресцентъра на руското МнВР?
цитирай
4. brink - Най-отдолу на онова горе си има линк ...
07.02.2012 17:52
Най-отдолу на онова горе си има линк с източник и може и да е учудващо за теб - това не е руското МнВР
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: brink
Категория: Политика
Прочетен: 586248
Постинги: 147
Коментари: 414
Гласове: 534
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031