Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2012 10:18 - Върви ли Унгария към диктатура?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 2326 Коментари: 1 Гласове:
2



Премиерът на Унгария Виктор Орбан  излезе с реч пред Европейския парламент,  в която се опита да обясни своите „реформи”. Във всеки случай двуличният унгарски министър председател направи възможното за да отблъсне резките критики и обвинения в нарушение на демократичния процес – обвинения от мнозинството евродепутати и от предсседателя на ЕК Барозу.
Влизайки в съюз с християндемократите в Унгария  през 2010 година, Виктор Орбан с лекота спечели парламентарните избори и сега разполага с мнозинство от две трети. Унгарците изопачават името му на Виктатор, което съзвучно с диктатор. Орбан започна своите реформи в икономиката, правораздавателната система и написа нова конституция, която да е одобрена на 1 януари от конституционното мнозинство в парламента.

Малко за биографията на Виктор Орбан. Още като 26 годишен през 1989 година, току що завършилият юрист излиза със смела реч срещу съветското военно присъствие в Унгария. През това време Орбан е изтъкнат млад политик, който със стипендия на Джордж Сорос специализира в Оксфорд и Лондън скуул ъв икономикс. През 1993 година Орбан сформира от младежкото движение своя паратия Фидес. 
Това, което е характерно за Виктор Орбан напомня за Бойко Борисов, който слава Богу няма конституционно мнозинство в Парламента. Орбан следи до най-малките подробности всички сфери на политическия и икономическия живот и се намесва със „здрава ръка”, подобно на Борисов, повече или по-малко със съмнителна компетентност.
Това, което най-вече порази бюрократите в Брюксел беше новият закон за Централната банка в Унгария, която попадна под политческия контрол на премиера, тъй като неговите министри са в управителния орган на банката. Между другото, икономическата ситуация в Унгария силно се влошава и Брюксел се явява нещо като спасителен пояс за Орбан. Той алчно очаква парите на МВФ, които още не са тръгнали към Унгария.
Барозу заяви на всеослушание, че са открити три процеса срещу Унгария за антидемократични нарушения. Първото нарушение се отнася до закона за Централната банка, второто за независимостта на властите и третото за съдебната система. И тук се вижда хамелеонската същност на Орбан, който тези дни заяви пред германския вестник Билд, че е готов на преговори с Европа.
Икономическата ситуация в Унгария драматично се влошава и Будапеща търси спасение в ЕС и МВФ. Брюксел обаче даде да се разбере, че финансовата помощ за Унгария ще зависи от съответното изменение на закона за Централната банка. Въпреки, че премиерът има две трети мнозинство в парламента, масовите настроения на унгарците са все повече срещу авторитарния министър-председател, който в някаква степен се държи като диктатор. Както изтъква Ню Йорк Таймс, основният закон на Виктор Орбан сложи край на плуралистичната демокрация и бетонира управлението на сегашното правителство.
Смисълът на демокрацията не се състои в това да бъде смазана всяка алтернатива и да се биеш в гърдите за победата с квалифицираното мнозинство. Смисълът на демокрацията е да се гради консенсус с участието на всички демократични политически сили. В Брюксел естествено са силно разтревожени. Разбира се, в Унгария не може да се повтори сценария с Гърция и Италия, тъй като твърдото мнозиство на Виктор Орбан не позволява това. Голямото надцакване между Брюксел и Будапеща сега вече е в пълен ход.




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dimat - Аха,там ги боли най много!
11.05.2015 12:42
"Брюксел обаче даде да се разбере, че финансовата помощ за Унгария ще зависи от съответното изменение на закона за Централната банка"!

Ето,това е голямата болка на Световните банкстери, възможността на Унгария да се измъкне от смъртоносната им хватка,чрез превръщане на централната си банка в национална,а не в жалко филиалче на банкстеризма.Заедно с това,създаване на солидна предпоставка,за запазване на държавността в страната и всякакви опити на "демокрацията" за ерозия на народността.

Всичко това,взето обратно сме ние.Резултатът е налице,както и ускорените темпове, с които изчезва народа ни.Затова на Орбан се вменяват и налагане на диктатура и недемократизъм и даже,"алчност",точно от тези,които се проявяват от високите етажи на Брюксел,спрямо туземното население на територии,като нашата,по абсолютно вменявания от тях начин.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160775
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031