Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2012 15:33 - Русия смята, че САЩ са провели Либийската война на НАТО, предупреждава срещу повторение в Сирия
Автор: brink Категория: Политика   
Прочетен: 2305 Коментари: 0 Гласове:
7



 Москва: Съединените Щати не са били просто "наблюдатели" в либийските събития, а са имали пълен контрол върху операцията на НАТО, заяви руския външен министър - Сергей Лавров.

На пресконференция в Сряда (18.01.2012), Лавров каза: "В момента американските политически учени насърчават концепцията за "предводителство отзад", т.е. "предводителство от задни позиции".

"За първи път тази концепция бе спомената по време на либийските събития. Терминът беше измислен с цел да се опише по-активна ролята на европейските членове на НАТО от тази на САЩ."

"САЩ обаче не бяха просто наблюдатели, защото в първите дни на ударите те използваха изцяло своя потенциал, за да извадят от строя либийската въздушна защита, предоставяйки разузнавателна информация на своите европейски съюзници, както и осигурявайки огнева поддръжка с масиран ракетен обстрел от кораби и безпилотни самолети. Разбира се, че американците имаха пълен контрол - ние анализирахме това."

"Аз мисля, че американската (отрицателна) реакция в ООН на нашето предложение да се разследва смъртта на цивилни, включително деца, по време на ударите на НАТО, е обусловена от този факт (пълен контрол на САЩ)", отбеляза Лавров.

image
Графика на международното участие във войната срещу Либия (кликни за пълен размер). Ясно се вижда "поддържащата роля на САЩ.

"Ние сме загрижени относно опитите да бъде повторен либийския сценарий в Сирия. Ние откровено го казваме на нашите американски и европейски партньори, чрез предупреждение срещу повторение на каквито и да било варианти за използване на сила, независимо от кого и откъде идва тя", каза Лавров.

"Ако говорим за Арабския свят като цяло, ние естествено разбираме, че САЩ, както и други големи държави, имат огромни интереси. Нашите общи интереси са да допринесем за провеждането на успешни реформи и да предотвратим смущения. Затова ние подкрепяме широк, общонационален диалог, без външно вмешателство", подчерта руският външен министър.





Тагове:   война,   нато,   САЩ,   Русия,   Либия,


Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: brink
Категория: Политика
Прочетен: 589694
Постинги: 147
Коментари: 414
Гласове: 534
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930