Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2012 16:13 - Военния план за Иран: Китай възпрепятства прилежния американски план за дестабилизиране на иранската петролна индустрия.
Автор: brink Категория: Политика   
Прочетен: 2829 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Има ли причина Китай да се самозастреля в крака, за да удовлетвори враждебните американски шовинисти?

image

Китайските лидери нанесоха удар на плановете на САЩ да задушат иранския износ на петрол, само часове преди вашингтонския министър на финансите - Тимъти Гайтнър да кацне в Пекин.

Трудно би могло да се намери по-добре насочено препятствие пред плановете на Вашингтон да събере международна тълпа, която да линчува иранската икономика. 

Главен приоритет на визитата на Гайтнър, започваща във вторник, е да накара лидерите в Китай да отрежат вноса на ирански суров петрол, надявайки се по този начин да осакатят иранската икономика.

Правителството на САЩ изглежда вече успя да принуди Европейския Съюз и други азиатски вносители на ирански петрол - Япония и Южна Корея - да последват последните санкции на Вашингтон срещу централната банка на Иран, удряйки по този начин контролираната от държавата петролна индустрия.

За протокола - оркестрирането на санкции от страна на САЩ се базира на досадното и лъжливо обвинение, че "Иран се опитва да разработи ядрено оръжие" - което в действителност се чете "Вашингтон се нуждае от претекст, за да предизвика смяна на режима в Техеран с такъв, който да е подчинен на външната политика и бъдещите енергийни нужди на САЩ".

Китайците обаче, не желаят нищо от това. Проницателните китайски лидери много добре знаят, че същинските планове на САЩ нямат нищо общо с предполагаеми ядрени оръжия.

Висшият китайски чуждестранен дипломат Чен Ксяодонг заяви пред вестник Чайна Дейли: "Ние сме против налагането на каквито и да било едностранни икономически или петролни санкции срещу Иран" - точно това, което Гайтнър иска от пекинските си домакини да направят.

Ето няколко фактора, които може би формират гледната точка на Китай по въпроса.

Първо: Ядрената програма на Иран е в съответствие с ангажиментите на страната по Договора за неразпространение. Развиването на иранския капацитет за обогатяване на уран е изцяло в рамките на техническите ограничения за гражданска енергия и медицински цели, за което Иран нееднократно заявява, че е предназначена легитимната му ядрена програма. Китай по-рано заяви, че подкрепя иранските усилия за ядрена енергетика за граждански цели защото..., ами защото те са изцяло основателни и законни.

Второ: Китай е силно зависим от иранския суров петрол. 22% от целия внос на суров петрол в Китай идват от Иран. Наистина ли смятате, че втората (според някои изчисления - първата) най-голяма икономика в света ще рискува своите планове за растеж, заради удобството на американския шовинизъм?

Трето: Китайското правителство вероятно знае много добре, че водените от САЩ санкции са незаконни според международното право. Такава незаконност би могла да заблуди някои хора за известно време, но не и всички хора през цялото време. С други думи китайците, известни с дългия си поглед върху историята знаят, че подобно незаконно малтретиране не е устойчиво и ще приключи безуспешно.

Четвърто: Войните на Вашингтон в Либия, Източна Африка, Персийския залив и Централна Азия се дължат до голяма степен на желанието на САЩ да извоюва хегемонията си от доловимата конкурентна заплаха от Китай. Смята се, че Пекин вече изгуби своите инвестиции в Либия след блицкрига на САЩ/НАТО срещу северноафриканската държава. Защо Китай ще улеснява вандализма на САЩ срещу Иран, особено имайки предвид сериозните инвестиции направени в ислямската република за бъдещи петролни и газови проекти, в частност - развитието на South Pars Field - най-голямото известно находище на природен газ на планетата.

Пето: Арогантната самозаблуда на САЩ не познава граници. Само преди 2 месеца, президентът на САЩ, Барак Обама, беше на обиколка в страни от азиатско-тихоокеанския регион, договаряйки разполагане на военни сили и обобщавайки Китай като новата военна мишена на САЩ. (САЩ също така се намесиха в териториалния диспут между редица държави от региона, насъсквайки малките държави срещу Китай. Да не говорим за опитите на Вашингтон за създаване на азиатски военен алианс по подобие на НАТО - ASEAN
За последната година САЩ неколкократно обвини и охули Китай като "валутен манипулатор" (Китай от години е прикрепил юана към щатския долар в нещо като валутен борд, за да се предпази от финансовите спекулации на FED). 

Кандидатът за президент от републиканската партия - Мит Ромни, дори обвини Китай, че "краде от нас" - визирайки търговския баланс между двете държави. Малко е прекалено, най-меко казано, че банрутиращите и неизлечимо задлъжнели САЩ лаят срещу Китай, когато последният подпира американската икономика, изкупувайки пезполезните щатски съкровищни бонове.

Последните данни показват, че общият натрупан дълг на САЩ е около $16 трилиона, а търговският дефицит е от порядъка на $1.4 трилиона. Търговският излишък на Китай е $0.16 трилиона, което е около 10% от дефицита на САЩ. С други думи, корените на американския икономически колапс се намират в хроничните отношения на САЩ с целия свят, а не конкретно с Китай. Въпреки това, на китайските лидери им се налага да търпят безкрайните, арогантни и нелепи обвинения от страна на щатските политически фанатици. "Аха, ясно. А сега искате от нас да се застреляме икономически и стратегически в крака, във връзка с нашия съюзник Иран?"

САЩ може да имат най-страховитата военна машина на планетата. Но за да бъдем честни, в общи линии това е всичко. Във всяко останало отношение САЩ е бивш шампион тежка категория, който патетично се напива в кръчмата "Последен Шанс". И Китай знае това. Как? Защото плаща американската сметка... засега.

източник

Finian Cunningham is Global Research"s Middle East and East Africa correspondent




Гласувай:
4



1. apollon - dobre pravi Kitaj
13.01.2012 11:36
dobre pravi Kitaj
цитирай
2. анонимен - българолюб
24.01.2012 18:34
Чудесна точна и обективна статия вникваща в същноста на щатската арогантна човеконенавистна политика.Поздрави за автора и!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: brink
Категория: Политика
Прочетен: 586372
Постинги: 147
Коментари: 414
Гласове: 534
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031