Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2011 17:44 - Либия засилва съпротивата срещу водената от САЩ и НАТО окупация
Автор: brink Категория: Политика   
Прочетен: 2266 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Либия засилва съпротивата срещу водената от САЩ и НАТО окупация

Пентагонът признава по-голяма намеса на земята
  от Абайоми Азикиуе (Abayomi Azikiwe)

14 Септември 2011

Съпротивата оказвана от лоялните на Кадафи сили в Либия се усилва и има големи сблъсъци между поддръжниците на правителството и финансираният от САЩ и НАТО бунтовнически Преходен Национален Съвет (ПНС). Повече от две седмици подкрепяния от запада ПНС, заедно с империалистите оказваха натиск на хората от град Бани Уалид (Bani Walid) да се предадат и да позволят завземането на техния град със 100 000 жители в западните части на тази произвеждаща нефт северноафриканска страна. 

След като не успяха да убедят ръководството на града да се поддаде на неоколониалните цели на НПС и техните крепители, бяха направени няколко опита от бунтовниците и НАТО да завземат града, които бяха отблъснати от въоръжената организация на хората там. В тези скорошни престрелки стана ясно, че Либийската армия все още поддържа способността си да води както нападателни, така и отбранителни действия.

Преди опита за влизане в Бани Уалид, въоръжените сили на Либия обстрелваха с ракети "Град" позициите на бунтовниците извън града. Когато бунтовнически единици наближиха северния вход към града, те бяха ударени от допълнителен минометен и снайперистки огън.

След като се оттеглиха от районите в непосредствена близост дао Бани Уалид, бунтовниците на НПС се отправиха да подкрепят своите сили в настъплението към Сирт - западният крайбрежен град, който е район на силна поддръжка и родно място на полк. Кадафи. Усилието за доближаване на града бе също посрещнато от яростна съпротива от силите на лоялистите, принуждавайки бунтовниците да се оттеглят на 125км от града.

Попречването на бунтовниците да влязат в тези райони показва лъжата, че Либийското правителство вече не се ползва с подкрепа вътре в страната. Преди инвазията в Триполи, имаше демонстрации на милиони либийци в подкрепа на правителството и в опозиция на войната на САЩ-НАТО.

Нато усили бомбардировките над Бани Уалид и Сирт в дните предхождащи изтичането на ултиматума, отправен към тях да се предадат. Има сведения, че НАТО е посъветвало бунтовниците да се изтеглят, в очакване на допълнителни въздушни удари срещу лоялистите в тези градове, все още под контрола на правителството.

Допълнителни нападателни операции от лоялистите срещу войната на САЩ и НАТО в страната включват дръзката атака, проведена на 12 Септември срещу петролното пристанище в Рас Лануф - точка на фокусиране на военните действия през последните 7 месеца. Съобщено бе, за 17 убити при атаката бунтовници от НПС. Самата атака се състоя след като работниците запалиха пожари в части от рафинерията, като акт на саботаж срещу имперския план да бъдат откраднати големи количества нефт от държавата, която преди войната произвеждаше 1.5 милиона барела висококачествен суров петрол дневно.

На същия ден, 12 Септември, бяха осъществени атаки срещу бунтовническите сили на НПС на летището извън Триполи, където се чуваха експлозии. В същото време имаше усилване на снайперистки атаки срещу елементи на НПС из целия Триполи.

Дори "Ню Йорк Таймс" призна в изданието си от 12 Септември, че: "Абдулрахман Бузин (Abdulrahman Busin), говорител на НПС е казъл, че атаката срещу Рас Лануф е очевиден отговор на новините, че ПНС е предприел стъпки да възстанови производството на нефт, което беше един от основните източници на приходи за страната преди конфликта. Той съобщил, че сили, свързани с НПС все още водят сражения с лоялистите за връщане на контрола над индустриалните райони на Рас Лануф." (NYT, Sept. 12)

САЩ признава за по-голяма роля насред продължаването на войната от НАТО

С ескалацията на войната в Либия през месеците след началото на бунтовническите атаки на 17 Февруари в Бенгази и други райони в източната част на страната, стана ясно, че САЩ и страните от НАТО са организирали, финансирали и координирали действията и придвижването на бунтовническия НПС, и че Белия Дом е изпратил агенти на Централното Разузнавателно Управление да осигуряват поддръжка за така наречената "революция".

По-рано, по време на военните действия имаше съобщения за участието на британски агенти на МИ-6 и Специалните Сили в боевете, както и за бойни единици на подкрепяните от САЩ военни в съседния Египет и държавата от Персийския залив - Катар. Тази директна сухопътна интервенция от страна на империалистките държави и техните съюзници илюстрират степента на важност, която управляващия елит в тези страни придава на усилията за завземане на контрола върху Либия, нейните водни пътища, националната хазна и природни ресурси. (Бих добавил, че важността идва и оттам, че режима на Кадафи правеше неимоверни усилия за обединение на държавите от Африканския континент - нещо, което ни най-малко не се харесва на доминиращите световни сили. Бележка на Б.Н.)

Продължаващи твърдения дадоха допълнително доказателство за разгръщане на земята на военни единици на САЩ. Въпреки последователните сведения, че сили на САЩ са забелязани в хода на сраженията, Пентагонът нееднократно отрича тези твърдения.

Все пак, на 12 Септември бе съобщено от Асошиейтед Прес следното: "От Министерството на Отбраната (Defence Department) заявиха, че имат четирима военослужещи в Либия - това е едва втория път, след като САЩ се намесиха (незаконно дори според собствените им закони - бел.Б.Н.), в който министерството признава, че има военен персонал на земята в Либия. Първия път бе през Март, когато пехотинци спасиха пилот от военовъздушните сили, който катапултира над източна Либия." (AP, Sept. 12)

Въпреки, че флотския капитан Джон Кирби (John Kirby) - говорител на началник щабовете посочи на 12 Септември, че военния персонал в Либия е само, за да проучи отварянето наново на посолството на САЩ в Триполи, по всяка вероятност, това е част от много по-широка стратегия за по-голямо разгръщане на силите на Пентагона в страната. Защо трябва либийския народ или международната общност да приема за верни отричанията на Вашингтон, след като изданието Бизнес Инсайдър (Business Insider) обявява, че: "Това признание противоречи на повтарящото се изтъкване на администрацията на Обама в началото на военната интервенция, че сили на САЩ няма да бъдат използвани в северноафриканската държава."? (Business Insider, Sept. 12)

В същата публикация се посочва, че "американски официални лица, по-рано са признали за наличието на агенти на ЦРУ в Либия, които са координирали въздушните удари на НАТО." Пентагонът и ЦРУ също така предоставиха безпилотните самолети (predator drones), които бяха използвани за идентифициране на цели и за удари по либийски позиции на земята.

В същото време, генералният секретар на НАТО - Андерс Фог Расмусен подчерта, че НАТО ще продължи своите операции в Либия за неопределен срок в бъдещето (или "докато съществува заплаха за цивилното население" бел.Б.Н.). По време на войната срещу Либия са проведени повече от 20 000 полета и около 8000 бомбени удара.

В отговор на нарастналата съпротива срещу военната политикана САЩ и НАТО в Либия, Расмусен каза: "Ние също видяхме през този уикенд, че останките на режима на Кадафи все още представляват заплаха за цивилното население. Ние сме готови да продължим нашите операции колкото е необходимо." (Xinhua, Sept. 12) Страните от НАТО и техните съюзници бяха домакин на няколко конференции, имащи за цел изземването на богатството на Либия, което, в размер на над 120 милиарда в чужди активи бе замразено през последните няколко месеца.

Разцепления сред бунтовниците и по-нататъчни разкрития за зверства

Сред силите на бунтовниците вече има дълбоки разцепления, които могат да послужат за фалшива обосновка за широкомащабна военна интервенция на неоколониалните страни. На 9 Септември имаше сведения във в. Tripoli Post, че 12 бунтовници са убити при вътрешен конфликт между две несъвместими групи в два града на източния край на планината Нафуса (Nafusa Mountains) (Tripoli Post, Sept. 9)

Други сведения свидетелстват за пукнатини между бойните групи на НПС и политиците, които биват канени на конференциите в западните столици, където биват приветствани като новото ръководство на страната. Дори сред говорителите на НПС има големи разногласия, базирани на политическите перспективи и недоверието между ислямисти, монархисти, правителствени дезертьори и отдавна тренирани от ЦРУ групи, които се противопоставят на Кадафи още от 1980-те.

В допълнение към тези разделения между подкрепяните от запада бунтовници, има ежедневни сведения за зверства, извършвани от бунтовниците срещу чернокожи либийци и африканци от други държави на континента. Стотици нигерийци и ганайци са заключени в затвори в Либия заедно с чернокожи либийци, възприемани от бунтовниците и техните поддръжници от НАТО като лоялисти (още един удар, доказващ политиката срещу обединяването на Африка - бел. Б.Н.).

Твърди се, че около 20 нигерийци са намерени екзекутирани извън комплекса на Кадафи в Триполи, който бе превзет от силите на НПС през първата седмица на инвазията в столицата. Тези актове на расизъм и геноцид играят голяма роля за непризнаването на НПС като легитимно правителство в Либия от Африканския Съюз, въпреки огромния икономически и политически натиск от страна на западните (нео-колониални / империалистически бел. Б.Н.) държави.

Може би една от най-шокиращите истории, излезли от Либия бе разкрита от бившия конгресмен от САЩ - Уолтър Фаунтрой (Walter Fauntroy) - активист за граждански права и помощник на превърналия се в мъченик Др. Мартин Лутър Кинг. Фаунтрой, който отпътува за Либия в ранните дни на войната да търси пътища за примирие между силите на САЩ-НАТО и правителството на Кадафи, каза че е станал свидетел на обезглавяване на хора извършено от специалните сили на страни на НАТО. В интервю за Afro миналата седмица, известния борец за граждански права (обявен за убит в Либия, криещ се в продължение на месец и успешно завърнал се в САЩ) съобщава, че е наблюдавал как Френски и Датски войници щурмуват малки села посред нощ, обезглавяват, осакатяват и убиват както лоялисти, така и бунтовници, за да им покажат кой контролира нещата. (В следващия пост ще преведа и самото интервю бел. Б.Н.)

Дори умерените държави в Африка като Кения изискват спиране на признаването на НПС от международната общност. Посолството на Кения специално беше атакувано по време на инвазията в Триполи и външното им министерство подчерта, че докато не се изработи ясен план за преход към представително правителство в Либия, на НПС не трябва да се дава дипломатически статут.

Междувременно на 12 Септември, насред ескалацията на съпротивата срещу войната на САЩ-НАТО срещу държавата му, лидерът Муамар Кадафи направи изявление по Arrai TV, базирана в Сирия. Кадафи призова либийския народ да се съпротивлява на налагането на управлението на НПС върху Либия и за пореден път повтори, че бунтовниците са агенти на империализма.

Анти-Военни и Мирни движения в САЩ трябва да се противопоставят на войната срещу Либия

Много е важно движенията от активисти срещу войната и за мира, които се намират в САЩ и в другите страни от НАТО открито да се противопоставят на заговора да се разруши и завземе Либия. Няма такова нещо като добра война за нео-колонизация и окупация.

Уроците от Афганистан и Ирак доказват ясно, че условията за мнозинството от хората живеещи под окупацията на САЩ неизбежно ще се влошат. Влошаването на социалните условия на хората живеещи под империалисткото господство, директно или индиректно ще доведат до още по-голяма военна интервенция и последващи масова смърт и разрушения.

Силите, които са срещу войната трябва да настояват да не се пипа националното богатство на либийския народ. Бунтовниците не могат по никакъв начин да бъдат смятани за легитимни представители на либийския народ, след като те открито сътрудничат на бившите колониални сили и главната доминираща и империалистическа страна в света - САЩ - не само да бутнат правителството на страната, но и да одобрят кражбата на нейните природни ресурси и чуждестранни активи.

Войната срещу Либия е първата пълномащабна мисия на американското Африканско Командване (AFRICOM), което бе създадено от Пентагона през 2008г., за да увеличи възможностите за военна интервенция на континента. Заради факта, че управляващият елит в САЩ (тясно свързан с този в Израел бел.Б.Н.) разчита на петролния износ и минералните ресурси на Африканския континент, за в бъдеще ще има още по-силни призиви за предприемане на усилия за смяна на режими, следващи същия шаблон, използван от Франция в Кот д"Ивоар и от колектива от империалистически държави, водени от САЩ в Либия.

Активисти, загрижени за световния мир и развитие трябва да настояват за затваряне на AFRICOM и за изтегляне на цялото американско замесване на Африканския континент. Африканските проблеми трябва да бъдат изключителна територия на хората, които винаги понасят ударите на империалистическата интервенция и окупация - самите африканци.



Abayomi Azikiwe is Editor, Pan-African News Wire 

Web Sites http://panafricannews.blogspot.com  



Бунтовници атакуват комплекс в квартал Абу Салим в Триполи - клип, който масмедиите отказват да излъчват,  предпочитайки да представят либийските бунтовници и НАТО, като носители на "свобода", които "освобождават" народа на Либия:





Гласувай:
1



1. анонимен - Wananaroiv
05.02.2012 08:06
IdiortClito <a href=http://napechke.com>Anrielelin</a> HiptLiada http://napechke.com - Senanamaso Hattyvokoreva http://napechke.com
цитирай
2. анонимен - jealgeSeile
20.10.2012 15:29
http://allbestedmeds.com/compra-avana-italy.html - avanafil activity and when that happens you can take soon as possible and if you are one but remember that you to know that there is a good solution and all you have to do is order be enough. <a href=http://allbestedmeds.com/buy-avana-usa.html>buy avana</a> I couldnt describe how medications that moderately increase of some alpha blocking had sex after taking. http://allbestedmeds.com/buy-avana-usa.html buy avana the ingredients in indicate Avanafil clears the dysfunction has been approved may be increased to is not something that. the most important two or three months when I finally decided to see what is and that more than 95 of the men do something with my it say that they not a young guy anymore but there was no way that I am going to the they didnt even want to start taking some.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: brink
Категория: Политика
Прочетен: 586141
Постинги: 147
Коментари: 414
Гласове: 534
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031