Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2011 13:33 - Край на играта за бунтовниците в Бенгази - Либийските племена се потготвят да се намесят
Автор: brink Категория: Политика   
Прочетен: 4570 Коментари: 5 Гласове:
2

Последна промяна: 05.08.2011 14:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

03 Август, 2011 Триполи: На 30 Юли - денят преди в тази 97,5% мюсулманска страна да започне свещения месец на Рамадан, говорителят на НАТО - Роланд Лавойе неумело се опитваше да обясни на журналистите в хотел Риксос и по света защо се налага НАТО да бомбардира три телевизионни кули в Триполи, убивайки трима журналисти/техници и ранявайки 15 други. Както повечето хора намиращи се в момента в централните части на Триполи, този наблюдател е бил събуден към 1:50 през нощта от първата от общо девет експлозии, три от които аз самия наблюдавах от своя балкон на около 800 ярда и видях как една от кулите бива взривена на парчета. По четирилентовата магистрала непосредствено пред хотела и под балкона ми, която върви успоредно на бреговата ивица аз видях два автомобила, които лудо завиваха наляво и надясно, бързайки, вероятно опитвайки се да избегнат НАТОвска ракета, страхувайки се, че те самите може да станат мишена.

Според НАТОвският говорител Лавойе, гледането на правителствената телевизия от населението на Либия и следователно слушането на терористични съобщителни публични услуги отнасящи се до въпроси като наличието на бензин, разпределяне на храна за Рамадан, емисии за местата, които да се избягват заради скорошни бомбардировки на НАТО, молитви и лекции на шейхове върху морални и религиозни въпроси по време на Рамадан, както и таблици с времената за молитва, детски програми и др. трябва да се спре незабавно.

image
НАТО удря цел в Триполи - преценете как това защитава живота на цивилните Либийци

Причината да се бомбардира либийската правителствена телевизия, според НАТО е, че либийският лидер Кадафи е давал интервюта и е държал речи след поредните бомбардировки, които отскоро включват и болници, складове за храна за Рамадан, главната водопреносна система на страната, университет, частни домове и повече от 1600 други цивилни обекти. НАТО вярва, че предотвратяване на използването от Кадафи на либийските обществени честоти влиза в рамките на резолюции 1970 и 1973, обхватът на които бе разширен до неузнаваемост от техния първоначален замисъл. Говорителят на НАТО твърди, че либийското ръководство използва телевизионните съоръжения, за да осуети "хуманитарната мисия" на НАТО, и за пореден път "поставя под риск живота на цивилното население".

Официалните либийски лица признават, че използват медията за комуникация с населението, включително опитвайки се да подтикнат към племенно обединение, да проведат диалог с тези, базирани в Бенгази, които всички тук наричат "натовските бунтовници", да убеждават за незабавно спиране на огъня и да - за призив към всички либийци да се съпротивят на това, което повечето хора тук, включително полковник Кадафи наричат "натовска кръстоносна агресия". В западна Либия, а дори и в източна, според многото наскоро дезертирали бунтовници, пристигащи всеки ден, смятат, че НАТО е загубило респекта на тази страна, на Африка, на Близкия Изток и все повече на международната общност. Причините са добре познати тук и включват 
серийните фалшиви обяснения и описания за това какво се случи през Февруари в районите на Бенгази и Мисрата.

В допълнение, НАТОвските бомбардировки се увеличиха с приблизително 20% след 25 Юли и ще продължат да се увеличават, според френския министър на отбраната Жерард Лонгет, който, заедно с английския си колега Лиам Фокс, докато публично говорят, че НАТО трябва да продължи с бомбардировките, в частни разговори споделят своята фрустрация от убийството на бунтовническия лидер Абдул Фатах Юнис. Това убийство, според либийските власти, най-вероятно е извършено от бунтовническите командири на Юнис или от Ал Каида. Двамата министри са споделяли, че чустват, че бунтовническото командване в Бенгази е пред колапс. Така смятат и много от лидерите на НАТО, както и от администрацията на Обама.

Бивш високопоставен член на Либералната Демократична Партия на Британия - сър Menzies Campbell отправи призив към правителството на острова да преосмисли своето вмешателство във войната в Либия. Кембъл заяви, че Великобритания трябва да предприеме "цялостно преразглеждане" на своето участие в конфликта на НАТО в Либия след убийството на опозиционната фигура Юнис и трябва "да помисли относно край на играта с този конфликт".

Един поддръжник на либийското правителство, който тъкмо пристигна в Триполи твърди, че е прекарал 2 месеца в Бенгази в ролята на връзка между НАТО и бунтовниците. Той разказа на съсредоточената си публика в хотела тази седмица много подробности за това, което той твърди, че е фрустрация на НАТО от влошаването, корумпирането и некомпетентността на техния "тим" на изток, както и за становището на ЦРУ, че "Ал Каида ще изяде Махмуд Джибрил и цялото бунтовническо ръководство като ифтар за Рамадана през Август. Те просто изчакват правилната възможност да направят драматичния си ход и да вземат контрола."

Само фанатиците на "хуманитарната интервенция" може сериозно да са обмисляли модел на продължителна и кървава сухопътна война, необходима, за да се спечели властта. По този начин, да се заложи на съюз с НАТО, сега изглежда е било обречено от самото начало, въпреки че НАТО определяше правилата на играта.

Силата, която бързо навлиза в този конфликт е ръководството на либийските, повече от 2000 племена. В серия от срещи в Либия, Тунис и на други места, Племенният Съвет говори убедително и изгражда политически блок, който изисква край на това либийци да убиват либийци.

Смятаното за най-голямо либийско племе са Обейди (Obeidis), към които принадлежи семейството на Юнис. Някои племенни лидери и членове се заклеха да отмъстят на бунтовническите водачи и докато носеха ковчезите на Абдул Фатах и неговите двама спътници повтаряха скандирайки, под погледа на бунтовническите сили за сигурност, "кръвта на мъчениците няма да отиде напразно".

image
image
Убийството на Юнис създаде разцепление в либийските бунтовници (статия на Гардиън)

Племенният съвет на Либия издаде манифест, от който става ясно, че имат намерение да сложат край на конфликта, да помогнат да се изпъдят "кръстоносците на НАТО", да постигнат реформи, докато подкрепят правителството на Кадафи, базирано в Триполи. Преди края на Рамадан, те възнамеряват да спрат либийската криза, дори ако трябва да съберат своите стотици хиляди активни членове и да маршируват до Бенгази.

image

НАТО, според различни академици от университетите Ал Насър и Ал Фатах и според Племенните водачи, изглежда учудващо невежо и дори пренебрежително относно племената на тази страна и историческата им роля във времена на кризи и чуждестранна агресия и окупация. Един племенен водач, добре познат на Италия е Омар Муктар (Omar Mukhtar), чийто образ в една нагла ирония сега се опитват да ползват  като пиар "натовските бунтовници".

Докато НАТО и неговите поддръжници планират своя "край на играта", те можеби ще искат да вземат предвид някои извадки от манифеста на Либийския Племенен Съвет, издаден на 26 Юли. Говорейки от името на 2000те племена на Либия, Съветът издаде Прокламация, подписана от голямо множество племенни водачи от източна Либия (където е и Бенгази).

image

"С това писмо към забележителната Африканска среща на най-високо равнище (всъщност срещата е втората индо-африканска среща на високо ниво с участието на индийския премиер и премиерите на 43 африкански държави - линк), проведена в Адис Абеба, видните от източните племена на Великата Джамахирия потвърждават своето пълно отхвърляне на така наречения Преходен Съвет в Бенгази, който не е бил номиниран, нито избран от племенните представители, а по-скоро наложен от НАТО."

"Това, което се нарича Преходен Съвет в Бенгази е наложено от НАТО върху нас и ние напълно го отхвърляме. Демокрация ли е да налагаш хора с въоръжена сила върху хората на Бенгази? Много от техните лидери не са даже либийци или от либийски племена, а идват от Тунис и други страни."

"Племенният Съвет потвърждава своето продължаващо сътрудничество с Африканския Съюз по отношение на отправените предложения за помощ да се предотврати агресията върху либийския народ"...

"Племенният Съвет осъжда кръстоносната агресия срещу Великата Джамахирия осъществена от НАТО и арабските регресивни сили, която е смъртна опасност за либийските цивилни, продължавайки да ги избива, докато НАТО бомбардира цивилни обекти."...

"Ние не приемаме и няма да приемем друга власт и авторитет от тези, които сме избрали с нашата свободна воля, и които са Народния Конгрес и Народните Комитети и популярното обществено ръководство,(бързам да поощря критиците на "диктатора Кадафи" и изобщо - "диктатура ли е Либия" да се запознаят с устройството на тази държава), и ще се противопоставим с всички достъпни средства на НАТОвските бунтовници и тяхните кланета, насилие и осакатяване на трупове. Ние възнамеряваме да се противопоставим с всички достъпни нам средства на НАТОвските кръстоносни агресори и техните назначени лакеи."

image
Поддръжници на Кадафи

Според представител на Върховния Племенен Съвет на Либия - "Племената на Либия до днес не се бяха изцяло присъединили към отблъскването на НАТОвските агресори. Днес го направихме и това трябва да послужи за знак към НАТО, че ние няма да спрем докато те не напуснат нашата страна и ние ще се погрижим те никога да не се върнат."

Franklin Lamb is in Libya and is reachable c/o fplamb@gmail.com



Гласувай:
2



1. анонимен - Бийте НАТО-вските агресори!!! Те ...
05.08.2011 14:17
Бийте НАТО-вските агресори!!! Те не са с нищо по-различни от Кадафи или Башар Асад. Просто в Либия има нефт и газ, а в Сирия не.
цитирай
2. brink - Не опира само до нефта и газа (въп...
05.08.2011 14:21
Не опира само до нефта и газа (въпреки, че те са основен фактор) - те ще отидат и в Сирия - последната им стъпка преди войната с Иран. Те се намесват в държави, които не им играят по свирката. Прочети в новините днешното изявление на Дмитрий Рогозин:
"НАТО планира започването на военна кампания срещу Сирия за сваляне на Башир Асад, след което Алиансът ще има възможност за благоприятен плацдарм за евентуална атака срещу Иран"
„Планирането на военна кампания е в ход. Атаката може да бъде логично заключение на пропагандата и военните операции, които западните страни организираха срещу Северна Африка"
"Алинсът се намесва във вътрешните работи в страни, където управлението, режимът не съвпадат с вижданията на Запада"
"Примката около Иран е затегната. Атаката срещу Иран в момента се планира. Сериозно сме обезпокоени от нарастващото напрежение, което може да възникне в този регион"
цитирай
3. july26 - Браво,много добре написано и изложено акто факти...поздравления за което
05.08.2011 14:40
Всъщност мисля изцяло кат отбе и дори балконът ми да не е съседен на твоя имам достатъчно разума да проумея ставащото там, а и не само. За съжаление светът е такъв какъвто е и май само една голяяяма,ама много голяма война ще промени нещо.И то не непременно към по-добро,но поне ще започне някакво изчистване и движение към нещо различно от статуквото в момента. не ми се иска да съм лош пророк,но всичщо води натам....
Поздравления още веднъж за позицията,която си заел,подкрепям те на 100%!
цитирай
4. brink - Благодаря ти!
05.08.2011 14:47
Мисля, че е време някоя гражданска организация да поиска от правителството официално изтегляне (отплуване на черупката) на България от тази война и осъждане на тази варварска политика при която сме съучасници в избиването на жени и деца!
цитирай
5. tomcat2 - Нато никога не са били нищо повече от ...
05.08.2011 19:08
Нато никога не са били нищо повече от убийци и изнасилвачи на деца!Около 90% от либийците подкрепят Кадафи ,бил той добър или лош,така че какво излиза ,че нато е противник на демокрацията в Либия,тъй като либийците явно си го харесват Кадафито !Въобще тази операция е един пореден низ от погроми и военно-престъпления на англо-американците от тяхната война срещу все още суверените и свободни страни отказващи да играят за техният нов световен ред!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: brink
Категория: Политика
Прочетен: 586151
Постинги: 147
Коментари: 414
Гласове: 534
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031