Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2011 16:59 - Новите конфликтни зони и рискът от мулти-регионална световна война
Автор: brink Категория: Политика   
Прочетен: 4510 Коментари: 2 Гласове:
0



 от Патрик Хенингсен (Patrick Henningsen)


С добавянето на Либия към "портфолиото" от регионални конфликти на САЩ и НАТО, нашият свят понастоящем е домакин на повече войни и насилствени окупации от когато и да било в историята. При сегашната траектория на събитията е въпрос на време кога една въображаема кибритена клечка ще запали пълномащабна световна война.

Събитията в Либия не са просто една изолирана военна операция. В момента се разиграва икономическа и геополитическа шахматна партия между Запада и Китай за Африка и с нея - за най-голямата кошница от природни ресурси на Земята.

В Либия сме свидетели на нещо, което може да се опише Нова Студена Война между Запада и Китай въпреки, че дори от ранния и стадий можем да видим, че тази война не е съвсем "студена". Тя е "гореща" война - такава, каквато би могла да много лесно да заплаши деликатната стабилност, която е останала между големите икономически и военни сили в многожество региони в света.

Извън покритието на медийния радар САЩ вече са очертали своя стратегически план чрез създаването на AFRICOM  (и на руски)- подгрупа на известния с лоша слава Проект за Нов Американски Век (Project for a New American Century - PNAC) виж и тук. Една от главните стратегически цели на AFRICOM е да се изправи срещу нарастващото влияние на Китай на континента.

Съществуват силни икономически и стратегически връзки между Русия, Пакистан, Иран и Китай, и военните действия на НАТО вече влизат в директен конфликт с тези отношения. Водено от САЩ и Великобритания, НАТО в момента се използва като международен ударен отряд с цел да подсигури територии и ресурси, които съдържат висока транснационална корпоративна стойност.

Използването на НАТО в тези широко разпростряни региони го отвежда далеч отвъд неговия оригинален устав - да осигури мир и стабилност по протежение на старата фронтова линия между вече несъществуващия СССР и Американско - Европейския алианс. Употребата на НАТО в тези региони, обаче, е допълнително доказателство, че неговата стара функция от времето на Студената Война е все още активна, че старите шахматни фигури все още са в играта и западните играчи изобщо не крият този факт.

Обама засажда семената на войната

В края на 2007 и началото на 2008, американци и дружелюбни фенове от цял свят вярваха в една съвсем различна картина. Изборът на Президента Барак Обама убеди световните маси, че мрачните дни са вече зад тях. Той обещаваше, че ще затвори американския офшорен военен концентрационен лагер в залива Гуантанамо, ще изтегли войските от Ирак, ще поднови легендарния "мирен процес" между Израел и Палестина и ще се фокусира върху по-належащите икономически въпроси в САЩ.
За голяма изненада на неговите лоялни поклонници се случи точно обратното - подпомаган от неочаквано войнствения си държавен секретар Хилъри Клинтън, Обама увеличи презокеанската си военна сила, включи Пакистан като ново бойно поле, активира военни трибунали за фабрикуване на осъдителни присъди за невинни арестанти в Гуантанамо, дори не спомена Израел и стартира нова, необявена и незаконна война в Либия. Дори най-големите му фенове останаха да се почесват по главите, питайки се как Западът можа да тръгне в толкова погрешна посока. Как можа "човек от народа", първият цветнокож в Белия дом да подкара паството си в такова геополитическо отклонение.

image
 ХИЩНИЯТ ГЪЛЪБ: Иронията на Обама е, че може да му бъде приписано въвличането на Запада в бедствието на Третата Световна Война

По ирония на съдбата, Обама получи своята Нобелова Награда за мир само два месеца след като встъпи в длъжност - странен ход на Нобеловия Комитет. В момента Обама е изстрелял повече крилати ракети от всички нобелови лауреати взети заедно - не особено добра подробност в резюмето на един "гълъб" (dove - така наричат поддръжниците на мирна политика във Вашингтон, докато войнолюбците носят името ястреби - hawk). Обама се вля в редиците на Хенри Кисинджър и други видни масови бомбардировчици и подстрекатели. За момента не се забелязват индикации за промяна.

Войните за Ресурси

Въпреки утопичните образи, проектирани от редиците на неолибералните, глобалистки последователи (глобален, капиталистически и корпоративен еднополюсен свят с център САЩ (а може би и Израел) - моя бележка), след 2000 година се оформиха нови междунационални структури и търговски съюзи. БРИКС, MENA и Съюзът на Южноамериканските Нации са очертаващи се икономически блокове, които отправят предизвикателство към превъзходството на традиционните Англо-Американска и Европейска власт над световните пазари и културен монопол. Петрол, газ, уран и вода заемат главно място в това пренареждане на глобалната шахматна дъска и с всяко ново бойно поле нараства риска от мулти-регионална война. От десетилетия тази заплаха е известна като Трета Световна Война. Тази нова война със сигурност ще се води около един единствен въпрос - природни ресурси.

Завладяването и контролът на оставащите световни ресурси и енергийни суровини ще бъде темата, която ще управлява и подклажда всички големи конфликти през 21 век. Този модел вече започна с първата Война в Залива от 1991, водейки до пълния контрол на Запада върху енергийните линии в Афганистан и Ирак от 2001 нататък, та до сегашното заграбване на ресурсите на Либия, на което в момента сме свидетели.

Ядреният риск

Ястреби, мозъчни тръстове и фотьойлни фенове в страни като САЩ и Англия може би са убедени, че в случай на Трета Световна Война, те със сигурност са на печелившата страна, тъй като военните и ядрените везни клонят в тяхна полза. Това, което те може би не отчитат е, че рискът, който превъзхожда всички други рискове е именно този: употребата на ядрени оръжия. Твърде е вероятно всякаква версия на Трета Световна Война да включва употребата на термоядрени бомби и ракети (новите военни доктрини на САЩ и Русия предвиждат превантивна употреба на ядрено оръжие - моя бележка)

На самоуверените "ястреби" трябва да бъде напомнено, че рисковете от ескалация до двустранна или тристранна размяна ще дадат като резултат масивна загуба на невинни животи и сигурна, перманентна екологична разруха в огромен мащаб. Огромни запаси от ценни и сравнително ограничени ресурси включващи енергийни, хранителни и водни запаси ще станат неизползваеми за много поколения напред. Радиоактивните отлагания ще имат глобален ефект. Накратко - дори един регионален ядрен конфликт би имал катастрофални последствия вътре и извън зоната на конфликта. Малцина са тези, които няма да се съгласят, че този дух не бива да бъде пускан повече от бутилката (в новата си военна доктрина САЩ се опитват да се самоубедят, че съществуват "хуманни" ядрени минибомби от 0.1 килотон до няколко килотона - виж тук и тук).

Обеднен уран

Ядрени оръжия вече се използват в конфликтните зони. Използването на муниции с незаконния и много опасен обеднен уран (depleted uranium - DU) от САЩ, Европа и Израел е факт в съответните им бойни полета. Силите на САЩ и НАТО използваха муниции DU Penetrator във Войната в Залива от 1991, Войната в Босна, бомбардировките на Сърбия и в инвазията в Ирак от 2003 (направете сами един google images search на израза "depleted uranium" или кликнете тук за да видите какво причинява впоследствие този "хуманен" материал).

image
Карта на използваните муниции, съдържащи обеднен уран във Войната в Залива от 1991, известна като "Операция Пустинна Буря". В операцията са използвани между 315 и 350 тона обеднен уран. След инвазията от 2003 е изчислено използването на повече от 1000 тона.


Обеднения уран всъщност представлява рециклиран отработен ядрен отпадък при производството на ядрено гориво, препакетиран за печалба в смъртоносни и токсични муниции за ползване на бойното поле (заради оп-голямата си тежест се ползва за бронебойни и противотанкови муниции и такива против укрепени бункери. При удара се пръсва в горящ радиоактивен прах, който замърсява средата за стотици хиляди години напред) и се ползва вече от години. Докато разчиствали използван с десетилетия Хавайски полигон през 2005, работниците намерили стабилизатори от обеднен уран от тренировъчни муниции, използвани за бившата засекретената тактическа преносима ядрена бойна система Дейви Крокет от 1960 - 70те. Тренировъчните муниции били изоставени защото са използвани много преди обеднения уран да стане обект на интерес - повече от 20 години преди първата Война в Залива.

Подкомисията за предотвратяване на дискриминация и защита на малцинствата към Комисията по Правата на Човека на ООН, прие две декларации - първата от 1996, втората от 1997г. Те изброяват оръжия за масово унищожение или оръжия с неизбирателно действие или причиняващи излишно нараняване или излишно страдание и призовават всички страни да обуздаят производството и разпространението на такива оръжия. В списъка е включено и въоръжение съдържащо обеднен уран.

image
САЩ и НАТО продължават използването на обеднен уран. Либия е последната екологична жертва.

С период на полуразпад от 400 000 години, смъртоносният радиоактивен прах от обеднения уран е вече разпръснат по целия Близък Изток и на други места. Въпреки международните усилия да се забрани употребата му, изглежда САЩ и съюзниците им са решени да го използват върху чуждестранните си жертви ... за неопределено време и неограничено.

Role of Domestic Bystander

On the domestic front, elites still need to prime the public for their participation in these new 21st century wars. The theme of “terrorism” and “domestic terror” will continue to occupy a prime place in our domestic conversation, ensuring a state of permanent domestic war which is currently being administered by a rapidly growing Police and Surveillance State, particularly in the US and the UK. The rapid advance of the domestic Police State in these two countries could be an indication that they may very well form one side of any impending global conflict.

It’s also a certainty that more young men and women from these same Western nations will be asked to replenish the dwindling ranks of soldiers to be stationed in legions overseas, as well as for domestic service in forming standing armies at home. And here is where the rubber actually meets the road: citizens who still consider themselves free should seriously consider for what reasons and for whose interest they are putting on their uniform… and ask why they will asked to point their guns at foreign citizens and citizens at home.

We are currently in the early stages of what appears to be a global escalation phase and it is anyone’s guess how this chess game will unfold in the immediate future. However, taking long-term trends and the colonial behaviour patterns of certain North American and European countries into account, it is almost certain that the battle for finite resources, the preservation of corporate monopolies and the dominance of a single global currency will force a confrontation between old and emerging economic blocks.

Your individual role in such an unstable future is up to you. Depending on your level of education and awareness, you will either play a role in stemming the tide of war, or contributing to it. Unfortunately, in this case, staying on the fence will likely place you in the latter category.

Author Patrick Henningsen is a writer and communications consultant and currently the Managing Editor of 21st Century Wire.

 

 

 








Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Heel lifts
02.11.2012 03:28
heel Lifts have taken the planet by storm, providing a height increase from 0 to anyplace around five cm's, sometimes much more as well as promising to boost the wearer's confidence levels to an unprecedented level
<a href="http://www.123reklam.com/user/profile/jaredhnz/">mens heel lifts</a>
http://office.claystapp.com/groups/champdor/wiki/06f7f/Learn_How_To_Stop_Being_Small.html
цитирай
2. анонимен - mens shoe lifts
04.11.2012 10:00
Concealed within the shoes these [url=http://secretachievements.com/BethOkc ]Click This Link [/url] insoles make the person taller or a minimum of seem taller, end of problem, millions of brief teenagers and grown men and ladies are now secure from the clutches of mental well being disorder
<a href=http://www.cerev.info/groups/testwiki/wiki/0069c/Learn_How_To_End_Being_Small.html>Click</a>
http://www.vallnordopeningseason.com/node/7338
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: brink
Категория: Политика
Прочетен: 588609
Постинги: 147
Коментари: 414
Гласове: 534
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930