Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2011 14:18 - "Либийските Бунтовници" създават Централна Банка и Петролна Компания
Автор: brink Категория: Политика   
Прочетен: 1892 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Докато анализаторите дебатират за възможните мотиви зад военната интервенция в Либия на президента Обама, подкрепена от Обединените Нации, един аспект, който получи внимание в последните дни е на пръв поглед странното решение на бунтовниците да основат нова Централна Банка, която да замени държавната монетарна институция на диктатора Муамар Кадафи. Това е вероятно първия случай в историята, когато революционери отделят време от продължаващата битка на живот и смърт, за да създадат такава институция.

В изявление оповестено миналата седмица, бунтовниците съобщават за резултатите от среща, проведена на 19 Март. Сред други неща, предполагаемите "парцаливи" революционери обявяват "назначаването на Централна Банка на Бенгази като монетарна институция, с компетенции в монетарната политика в Либия и назначаването на гуверньор на Централната Банка на Либия с временно седалище в Бенгази."

Централната Банка на режима на Кадафи, за разлика от Федералния Резерв на САЩ, който е собственост на частни акционери, е сред малкото централни банки в света, които са изцяло държавна собственост. За момента не е ясно точно кой е собственика на бунтовническата Централна Банка или как тя ще бъде управлявана.

Така наречения "Временен Преходен Национален Съвет" -бунтовническото самоназначено ново правителство на Либия, претендиращо да е "единствения легитимен представител на Либийския Народ", също така тържествено оповести създаването на нова "Либийска Петролна Компания", базирана в бунтовническата крепост Бенгази. Северноафриканската държава има, разбира се, най-големите доказани петролни залежи на континента.

Правителството на САЩ и ООН, наскоро заедно заявиха, че бунтовниците ще могат свободно да продават петрола под техен контрол, ако го правят без Националната Петролна Корпорация на Кадафи. Първите пратки се очаква да започнат следващата седмица, според новини, цитиращи говорител на бунтовниците.

Но създаването на нова Централна Банка, дори повече отколкото на нов национален режим на петрола, накара анализаторите да се почешат по главите. "Никога преди не бях чувал централна банка да бъде създадена в рамките на седмици след началото на народно въстание." отбелязва Робърт Венцел (Robert Wenzel) в анализ за "Журнал за Икономическа Политика" (Economic Policy Journal). "Това предполага, че имаме нещо повече от група парцаливи бунтовници, тичащи наоколо, и че има по-скоро някакво доста сложно и вещо влияние".

Венцел също отбелязва, че въстанието изглежда като "голяма петролна и парична игра, където наистина недоволните бунтовници биват използвани като марионетки и прикритие" докато се извършва трансфер на контрола върху снабдяването с пари и петрол. Други анализатори се съгласяват с това виждане.

Популярен блог наречен The Economic Collapse използва сарказъм да изрази подозренията си относно странното изявление на бунтовниците. "Може би, когато този конфликт приключи, бунтовниците ще могат да станат консултанти по управление на времето. Те със сигурност се справят доста бързо", се казва в статия озаглавена "Брей, че бързо беше! Либийските бунтовницивече създадоха нова Централна Банка на Либия".

Блогът също коментира, отново саркастично, за възможността от външно влияние. "Каква надарена шайка бунтовници - те могат да се бият през деня, а през нощта да изготвят нова централна банка и нова национална петролна компания, без каквато и да е външна помощ. Ех само ако и останалите от нас бяха толкова всестранно надарени! ... Изглежда някой е почувствал, че е много важно такива досадни дела като контрола върху банките и контрола върху снабдяването с пари да се отметнат дори още преди да е създадено ново правителство".

Дори големите медии изглеждат озадачени. "За първи път ли революционна група създава Централна Банка, докато е все още посред битка срещу окопала се политическа сила?" се чуди старшия редактор на CNBS Джон Карни. "Това със сигурност е индикация за това, колко извънредно силни са станали централните банкери в наше време."

Някои наблюдатели са убедени, че въпросът с централната банка е всъщност основната мотивация за международната война срещу диктатурата в Либия. В ена статия, която се разпространи надлъж и шир в интернет, озаглавена "Глобалистите набелязват 100% държавната Централна Банка на Либия", авторът Ерик Енсина твърди, че световните "глобалистки финансисти и пазарни манипулатори" не могат да понасят независимостта на либийската монетарна власт и обяснява:
"По настоящем либийското правителство създава свои собствени пари - Либийския динар - със средствата на собствената си централна банка. Един от големите проблеми за глобалния банков картел е, че за да прави бизнес с Либия му се налага да минава през Либийската Централна Банка и нейната национална валута - място където те нямат абсолютно никаква власт или способност за брокерство с власт. Затова свалянето на Либийската Централна Банка може и да не се появява в речите на Обама, Камерън и Саркози, но то е със сигурност на върха в плановете на глобалистите да абсорбират Либия в своя кошер от услужливи народи."

И когато Кадафи го няма вече и прахта се уталожи, според Енсина "вие ще видите как съюзническите реформатори ще дойдат да реформират либийската парична система, напомпвайки я с безполезни долари, приготвяйки я за серия от хаотични инфлационни цикли." Той отбелязва, че бъдещето на либийския голям златен запас също е в опасност.

Много други анализатори и експерти също посочват въпроса с централното банкиране като един от главните фактори, водещи до подкрепата на Запада за либийските бунтовници. Паричния историк Ендрю Газ (Andrew Gause) например, наскоро сподели публично своите виждания по този въпрос.
"Първо - Централната Банка на Либия е една от малкото 100% държавни банки в днешно време. Второ (тук се смее) - чух, че в Либия имат някакви минерални ресурси. Вероятно става въпрос за пясък - пясъка съдържа много силиций, а къде другаде
може да вземете толкова пясък."

Други точки в странното бунтовническо съобщение от миналата седмица включват потготовка за изпращане на Кадафи в Международния Криминален Съд на ООН, избора на дипломати, които да бъдат изпратени в чужбина и желанието и други правителства да признаят Преходния Национален Съвет за новото легитимно управление в Либия. Франция вече направи това и други правителства може скоро да последват примера.

Разбира се, правителството на САЩ твърди, че има много малко информация за това кои всъщност са бунтовниците, но шефът на НАТО за Либия - Джеймс Ставридис призна пред Сената, че има следи за участието на Ал Кайда в средите на бунтовниците. Тази терористична група бе създадена, въоръжена, финансирана и обучена от правителството на САЩ преди десетилетия, което вече се признава дори от Държавния Секретар на САЩ - Хилари Клинтън, но оттогава е атакувала американски посолства и други американски цели.

Както информира "The New American", елементи на Ал Кайда и свързани терористични групи действително са сред ръководството на бунта. Въпреки този факт, правителството на САЩ и международната коалиция оказват въздушна поддръжка и доставят оръжия за създаващите нова централна банка бунтовници. Не е сигурно накъде ще поеме конфликта от тук нататък, но западните режими са се зарекли да не оставят Кадафи на власт.



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: brink
Категория: Политика
Прочетен: 586184
Постинги: 147
Коментари: 414
Гласове: 534
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031