Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2010 14:15 - Обещание за плащане - В началото...
Автор: brink Категория: Политика   
Прочетен: 2203 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.12.2010 15:23


Преди много години, в един малък град, живял човек, който си изкарвал прехраната, държейки на склад ценностите и парите на хората в трезор, който бил построил специално за тази цел. На своите клиенти той давал квитанция за оставеното на съхранение при него богатство. Тези квитанции били фактически "разписки за дълг" или "обещание да се заплати", разписани от собственика на трезора. Когато някой гражданин изтеглял богатството си от трезора, той връщал разписката, която бивала тогава унищожена.

Собственикът на трезора скоро забелязал, че неговите клиенти рядко теглели повече от част от своите пари. Той също така забелязал, че хора, които не бил виждал никога преди, му представяли неговите квитанции или "разписки за дълг" (IOU) и искали пари в замяна. Любопитството му се събудило. Той установил, че тези непознати са приели неговите "разписки за дълг" като плащане за свои стоки, че тази практика всъщност била доста разпространена сред търговците в града. Всички му имали доверие - те знаели, че винаги могат да получат парите, представяйки разписката в неговия офис. Защо да разнасят злато, като хартията е толкова по-лека? Още повече - когато търговец му представял някоя от тези разписки за плащане, той почти сигурно оставял златото отново там, като заменял разписката с нова - на свое име. "Моите разписки", помислил банкерът, "циркулират като пари. Те СА пари! И все пак, моите клиенти толкова рядко изискват злато и сребро, че повечето от него би могло да изчезне от моите рафтове без никой да разбере и без никакви последици за никого. Чудя се, ако...?" Той спрял да мисли и се заел да работи, преглеждайки счетоводните си книги.

Няколко дни по-късно той се убедил, че е открил начин по който би могъл да забогатее отвъд най-смелите си мечти. Счетоводните книги показвали наличието на Ј10 000 в злато и сребро на неговите рафтове и "разписки за дълг" за същото количество, разбира се на разположение на неговите клиенти в града. Книгите също така показвали, че средно, клиентите му никога не изисквали повече от една десета от златото и среброто, което държали в неговия трезор като спестявания. Винаги имало Ј9 000 в пари стоящи бездейно на рафтовете. Ако би могъл да дава на заем "разписки" и да подсигури връщането им с лихва!! Идеята изглеждала достатъчно безопасна. Ј9 000 бездейно злато и сребро на рафтовете биха били достатъчни за издаването на Ј90 000 под формата на разписки!!! Ами при всички случаи си струва да се опита, а и той щял да бъде отначало много внимателен.

Не минало дълго време и един търговец, с временен недостиг на пари, получил заем от Ј100. Той не държал непременно да получи злато, а взел вместо него "разписка", съгласявайки се да плати заема в определен ден, плюс 5 процента лихва. Като гаранция за добра воля, той оставил при собственика на трезора нотариалния акт от своята къща, тъй че ако не успеел да плати заема, заемодателят да може да продаде къщата и да си върне парите. Всичко обаче минало добре. Заемът бил надлежно платен, с лихвата и сделката била приключена. Собственикът на трезора, сега с повишена увереност, без много шум разширил своето предприятие, намирайки нови кредитополучатели почти ежедневно. Защото, колкото и да изглеждало странно, номерът правел чудеса в градчето. Новите пари, които сега циркулирали, създали по-голямо търсене на стоки и услуги и по този начин повишили малко цените. Тъй като сега хората имали по-голяма покупателна способност в джобовете си, търговците били окуражени да развиват бизнеса си в нови насоки, давайки повече заетост на някои бездейни работници. Скоро нашият приятел успешно заел Ј90 000 под формата на разписки, в допълнение към разписките за Ј10 000 в злато и сребро на неговите рафтове. Приходът му сега бил около Ј5 000 на година. Мечтата му се сбъднала, а неговите съграждани вкупом споделяли ползите, които произтичали от неговите способност и далновидност.
ЈЈЈ

Следва: Обещание за плащане - Създаване на пари
 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: brink
Категория: Политика
Прочетен: 585323
Постинги: 147
Коментари: 414
Гласове: 534
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031