Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2010 17:37 - Обещание за плащане - Изтегляне на кредита
Автор: brink Категория: Политика   
Прочетен: 1294 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.12.2010 15:25


Съответно, той учтиво поискал от един от своите клиенти, производител на кожени изделия, който бил взел неотдавна заем в размер на Ј100 да изплати своя заем. Клиентът имал да взима доста пари от магазинера, на когото доставял ръкавици, чанти и прочие стоки. Магазинерът от своя страна, притежавал голямо количество разписки, получени от продажбата на стоките. Той отишъл при банкера и изтеглил монети на стойност Ј100, като върнал на банкера разписка на същата стойност. С монетите магазинерът платил на производителя, който от своя страна платил с тях на банкера, а той задраскал задължението и унищожил разписката. Златото се върнало при него, а сумата на неуредените разписки намаляла с Ј100. Свършвайки това, банкерът въздъхнал с облекчение, защото сега знаел, че ако може да повтори този процес достатъчно пъти, би могъл да намали сумата на неуредените разписки за дълг от Ј100 000 до много по-безопасна цифра, да кажем Ј50 000. Това и направил. Любопитното било, че приходите му не намалели пропорционално, защото нуждата от заеми сега била толкова остра, че той ИМАЛ ВЪЗМОЖНОСТ ДА НАЛОЖИ ПО-ВИСОКА ЛИХВА ВЪРХУ ОТПУСНАТИТЕ ЗАЕМИ. Неговите съграждани, обаче били в лошо състояние. Половината от покупателната им способност била изтеглена и унищожена, ако и да не го знаели, а цените, надниците и заетостта били паднали до пагубно ниски нива като резултат от това. Банкрутите зачестили, а разправиите между работодателите и техните работници ставали все по-чести и все по-сурови.
В своята обърканост, гражданите естествено потърсили съвета на единствения човек, който изглежда преживявал бурята - Банкерът. Разбира се, той можел да ги посъветва за причината за техните неприятности и лекарството за нея. Той можел, и щял да го направи. Банкерът им казал: "Приятели, Вие сами докарахте проблемите върху себе си. Простете ми ако говоря твърде откровено. Правя го само заради чувството за дълг към моите ближни същества. Ние не можем да живеем отвъд своите възможности, без да предизвикаме бедствие. Сега ние имаме крещящо свръх-производство на стоки и твърде разточително харчене на публични средства. Плувни басейни, нови училища - всички тези неща - градът не може да си ги позволи. Истинският просперитет може да бъде постигнат единствено чрез пестеливост и упорит труд. Ние трябва да икономисваме и да си изплатим дълговете." И тъй нататък.
Някои от слушателите останали неубедени - те не можели да разберат защо басейнът, след като вече съществувал, не можело да се напълни с вода и да се ползва, нито защо новото училище трябвало да остане затворено. В по-голямата си част обаче, "Отците на Града" вярвали, че банкерът бил прав - тях винаги са ги учили, че пестеливостта и икономията са сред най-големите добродетели, и било много по-просто да продъжат това си убеждение отколкото да го оспорват. Още повече, Банкерът бил най-богатият човек в града и следователно знаел какво говори.

Междувременно Банкерът открил, че системата, която е изнамерил, притежава неоценимото качество да работи в негова полза ЕДНАКВО - И В ДОБРИ ВРЕМЕНА И В ЛОШИ! Докато той увеличаваше количеството на разписките, купувачите на стоки му плащаха данък под формата на увеличени цени, а когато си ги вземаше обратно, продавачите на стоки бяха принудени да му отстъпят своите стоки, домове и бизнеси. В допълнение, той имаше приятното усещане, че е придобил власт над живота и съдбата на значителна част от своите съграждани. Наистина имаше за какво да бъде благодарен. ЈЈЈ

Следва: Обещание за плащане - Разпространение на системата



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: brink
Категория: Политика
Прочетен: 585311
Постинги: 147
Коментари: 414
Гласове: 534
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031