Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2011 13:10 - Още веднъж за спестяването, златото и среброто
Автор: brink Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 11297 Коментари: 8 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В последно време, сред обществото стават все по-актуални темите икономика, финанси и прочее. В същото време хората обсъждат тези теми често пъти без да са наясно с материята. Изявленията на икономисти, финансисти, банкери и политици са объркващи, противоречиви, използващи сложна терминология и често пъти лишени от смисъл. Говори се за инфлация, дефлация, стагфлация, финансови пактове (чието съдържание остава скрито), позиции на валути и т.н.

Същевременно важните неща могат да се обяснят много просто и ясно - нещо което обикновено не е в интерес на титулованите "специалисти".

Един прост факт е, че въпреки официалните данни за инфлация от порядъка на 1-4% годишно, енергията (топлинна, електрическа, горива) е поскъпнала за последните 2-3 години с над 50%, а хранителните стоки с над 70%.

Това е сериозна инфлация и то в най-важните за човека сектори.

Ако се опитвате да спестявате по нещичко, дали за черни дни, дали за някой ваш проект за който не искате или не можете да изтеглите кредит (аз лично не препоръчвам кредитите), то тогава много внимавайте. Вие сте обречени на неуспех ако държите спестяванията си в банкноти или в банков влог. Защо? Поскъпването на различните стоки всъщност означава, че валутата в която се измерват се обезценява спрямо тях. Т.е. спрямо храните например обезценяването е от порядъка на 70% за споменатия период. Ако сте държали парите под дюшека, сега ще можете да си купите само 30% от това, което сте можели преди 3 години. 
Дори ако държите парите си на влог в банка вие също губите, защото лихвата по влога ви е много по-малка от реалното обезценяване на валутата - това в банката няма да ви го кажат. При лихва по депозита от 5-6% годишно за 3 години вие ще сте получили 15-18% лихва върху парите си, но те ще са се обезценили с над 50% - тоест държейки парите си в банка вие само намалявате загубата. Като сложите в сметката такси, комисионни и т.н. банкови хитрости ще установите, че единственото което сте постигнали е да съдействате на банката да работи с вашите пари, а за вас остава негатива на обезценяването.

Как тогава да спестяваме?

Първо - трябва да променим отношението си към парите. Трябва да се научим, че не дадена стока е поскъпнала, а парите са се обезценили - да възприемем стоката като първостепенна, а парите като второстепенна величина.
При условие, че парите се обезценяват а стоките поскъпват - очевидно за нас би било изгодно да държим спестяванията си в стоки, вместо в пари. Един пакет ориз, купен миналата година и съхранен до сега би ни донесъл над 30% печалба измерено в пари.

Стоките обаче не винаги са ликвидни - не винаги можем да ги продадем, когато ни трябват пари за да се разплатим с държавата например. Освен това, повечето стоки имат срок на годност с който трябва да се съобразяваме. Ако искаме да спестяваме дългосрочно ни трябва стока, която да е много трайна. Стоката трябва да бъде и лесно продаваема. Една идея би била бутилирано, качествено вино, което ще издържи няколко години и което можем да продадем на познати в определен момент. 

Златото и среброто също са стоки, които в по-голямата част от човешката история са се използвали за валута. Те нямат срок на годност и са лесно продаваеми. Те също поскъпват спрямо хартиената валута, тоест ви предпазват от обезценяването.

Януари 2009 купих първото си сребро на цена 50 стотинки за грам. Днес цената му е 1.76 лева за грам. Това е над 70% поскъпване на среброто спрямо валутата. Аз съм спасил тези пари от инфлацията и сега мога да купя точно толкова стоки, колкото съм можел и тогава.
Със златото положението е същото - в общия случай, въпреки че като абсолютна стойност златото е по-скъпо от среброто, като движение цените им вървят ръка за ръка.

Тук искам да направя едно уточнение - в бижутерията златото и среброто се продават на по-високи цени от чистото инвестиционно злато и сребро. Бижутерите са вложили своя труд и фантазия и те обикновено удвояват цената. Не съм сигурен обаче дали е възможно бижутата да се продадат с тази надценка от мен самия и затова ги избягвам. Също така бижутата обикновено не са 24 карата. Златото го има 14 и 18 карата, а среброто е проба 925. Можете да купувате и бижута, но си сметнете добре цената. Ако е близка до борсовата - взимайте го.

Как се смятат каратите?
Ако имаме златно бижу 100гр. 14 карата, на колко грама 24 карата се равнява?
Формулата:
100 х 14 : 24 = 58.33333

Купувайте инвестиционно злато(24карата) и сребро(проба 1000) - най малките разфасовки за злато са по 1 грам (днешна цена - между 70 и 100лв.)

Актуалните цени може да гледате тук:
http://www.kitco.com/charts/
(няма да можете в България да купувате или продавате точно на тези цени, но може да достигнете много близки до тях)

За момента злато продават няколко банки (но не го изкупуват обратно, а и цените им не са най-добрите), както и една фирма която е отскоро на нашия пазар (има прилични цени, изкупува обратно) Тавекс.

Още нещо - върху златото няма ДДС, но върху среброто има, така че го имайте предвид и това.
Измислете къде бихте скрили спестяванията си. Домът ви не е най-подходящото място с оглед на престъпността. Бих ви дал много идеи, но рискуваме да образоваме и крадците затова - сами проявете фантазия.

Накрая прилагам няколко графики, които илюстрират поскъпването на тези два метала (поефтиняването на парите спрямо тях) за определен срок от време - очевидно е, че това не е мимолетен феномен а е дългосрочна тенденция.

Повечето икономисти пишат под коментарите си, че те не са препоръка за купуване или продаване на активи. 
Аз ще напиша така: 
Този коментар е откровена препоръка за всички, които желаят да спестяват да го направят използвайки за целта злато и сребро!

Графики на цената на златото за периоди от време - от последния месец до последните 10 години

image

Графики на цената на среброто за периоди от време - от последния месец до последните 10 години
 
image



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - sled kato bankite ne izkupuvat z...
23.07.2011 14:37
sled kato bankite ne izkupuvat zlato, na koj shte go prodadesh sys sigurnost pri nuzhda??
цитирай
2. estirbg - Приятелю,
24.07.2011 12:13
Скоро ще дойде времето, когато
"Нито среброто им, нито златото им Ще може да ги избави В деня на гнева Господен; Но цялата земя ще бъде погълната От огъня на ревнивостта Му; Защото ще довърши, и то скоро, Всичките жители на земята." Софония 1:18
Ние сме последното поколение, не само зрители, но и участници в заключителните събития на човешката история. По-добре добро да правим, отколкото да превръщаме парите си в мъртви метали, та дори и те да са благородни...
цитирай
3. brink - до 1. анонимен
25.07.2011 10:47
Въпросната фирма Tavex изкупува. Отделно бижутерите изкупуват.
цитирай
4. brink - до estirbg
25.07.2011 10:52
Принципно си права. Съществува пророчество, където е казано, че в края на дните златото не ще има никаква стойност - ще се търкаля до пътя и никой няма да го вземе. Дотогава обаче то си остава най-добрия начин да спестиш и да натрупаш някаква по-голяма покупателна способност. Може би ние сме последното поколение, но може и да не сме. Нека да правим добро, независимо кога е свършека на света, а за да можем да помагаме на другите, първо трябва да помогнем на себе си. Поздрави!
цитирай
5. анонимен - Богомил
26.07.2011 10:19
Абе и аз смятам, че със скъпоценните метали ни можеш да се наядеш, ни огън да си запалиш и в едно по-близко бъдеще ще са абсолютно непотребни.
цитирай
6. brink - Богомиле
26.07.2011 13:26
Прав си, но целта пак повтарям е спестяване. За палене на огън си има кибрит или запалка, за ядене - боб, леща ориз и т.н. Тук говоря за спестяване на пари. Натрупване на пари, без да се притесняваш, че ще се обезценят от инфлацията.
цитирай
7. brink - Парите които ползваш всеки ден също ...
26.07.2011 13:26
Парите които ползваш всеки ден също не стават за ядене
цитирай
8. анонимен - няма
19.01.2012 01:50
Много проницателни и впечатляващи открития за свършека на света.Ако можехме да видим бъдещето щяхме да знаем в какво да инвестираме,но неможем.
Със сигурност парите ни се обезценяват и ще изяде нашите спестявания,ако живота не изяде първо нас.Има смисъл да се инвестира в благородни метали,но в дългосрочен план.Дано обаче някои да ги купи и ти да се сетиш че ги имаш.Иначе аз мисля в наши дни е хубаво да се инвестира в култура,защото това липсва.А в бъдеще в природни ресурси.Хубаво е че България има невероятна природа и минерални извори,лошото е че ни ги пазим и не ги ценим
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: brink
Категория: Политика
Прочетен: 586126
Постинги: 147
Коментари: 414
Гласове: 534
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031